Svima nam je ponekad potrebno da pobegnemo negde daleko od svih i svega, resetujemo se i napunimo baterije, a upravo smo našli mesto koje je kao stvoreno za to. Na nenaseljenom finskom ostrvu Vallisaari, udaljenom 20-ak minuta od centra Helsinkija, smestila se koliba Nolla koja gostima pruža sve što je potrebno za beg od svakodnevice.

Nolla, što na finskom znači nula, dizajnirana je tako da goste podstakne da žive s minimalnim zdravije. Iako firme koje predlažu rešenja za održivi život nisu nikakva novost, finski dizajner Robin Falck i firma Nest podigli su stvari na novi nivo. Naime, ova finska kompanija već nekoliko godina istražuje inovativne metode pomoću kojih možemo smanjiti svoj uticaj na okolinu pa su tako pokrenuli kampanju Journey to Zero čiji je cilj postizanje nulte emisije.

Nolla je mobilna kućica sastavljena od održivih materijala, drveta i šperploča, a ima svega 9 kvadrata u kojih je smešteno sve što vam je potrebno za savršen odmor u prirodi. Može se prevoziti i sastavljati bez potrebe za ikakvim teškim mašinama jer se sastavlja kao puzle. Postolja su podesiva tako da se kućica može prilagoditi različitim vrstama terena. U suštini, ne postoje posebni delovi koji se koriste za njenu izgradnju – kopiju bilo kojeg dela može svako napraviti od nule, a sve što vam treba je drvo.

Krov u obliku slova A odabran je kako bi je što jednostavnije mogli pomerati s mesta na mesto. Takođe, izgledom podseća na šator da bi gosti imali osećaj kao da su na kampovanju, ali i da dobro razmisle o tome što će poneti sa sobom. Koliba je opremljena s dva kreveta i malom kuhinjom, a najjači adut joj je predivan pogled na prirodu i arhipelag. Rezervoar električne energije stvaraju solarni paneli pričvršćeni na krovu. Prema nordijskoj tradiciji, zatvoreno kupatilo ne postoji pa se kupati možete u moru. Vlasnici će vam ostaviti peškire, ogrtače i proizvode od prirodne kozmetike kako ne biste zagađivali okolinu. Ostrvo nema nikakvu infrastrukturu, ali na raspolaganju imate ekološke toalete koji je nalaze 400 metara dalje od kolibe. Sveža pitka voda dostupna je u luci Vallisaari, a udaljena je nekih 700 metara.