Philodendron gloriosum je biljka koja je apsolutni pogodak za sve koji žele u svom enterijeru nešto neobično. Iako jako slična običnim filodendronima, razlikuju je veliki listovi s belim žilicama koji joj daju pravi art touch. Naša biljka meseca je definitivno Philodendron gloriosum, a sada vam otkrivamo sve što treba da znate u vezi sa njenim uzgojem.

https://www.instagram.com/p/CHAYlbAA5Wh/?utm_source=ig_web_copy_link

Ova biljka potiče iz tropskih krajeva i traži bogato tlo za uzgajanje. Možete da joj stavite supstrat koji se inače koristi za uzgajanje orhideja, a zahteva da tlo bude dobro drenirano što možete postići stavljanjem sloja šljunka ili kamenčića na dno tegle. Što je tegla veća vaš Philodendron gloriosum porašće veći. Dobro staro pravilo pri pripremanju tla za pojedine biljke je da ono najbolje što može imitira prirodno stanište.

https://www.instagram.com/p/CGC4V7fgJ5R/?utm_source=ig_web_copy_link

Ova biljka najbolje će uspeti na svetlim mestima koja nisu izložena direktnom suncu jer ono može spaliti lišće i naštetiti biljci. Što više indirektnog svetla biljka dobije, to će listovi biti veći i raskošniji. Ako je razmak između listova preveliki, to može ukazivati da biljka nema dovoljno svetla. Tlo uvek održavajte vlažnim, ali ne pretopljenim jer to može izazvati truljenje korena. Žuto lišće može ukazivati da ste biljku prezalili, stoga pripazite pri sljedećem zalivanju. Opadanje lišća takođe može ukazivati na premalo ili previše zalivanja pa je to najbolje proveriti štapićem koji ćete zabiti u zemlju i videti je li biljka žedna ili joj je previše vode. Idealna temperatura za uzgajanje ove biljke je od 16 do 21 stepeni Celzijusa.

https://www.instagram.com/p/CG6ilS0Aevo/?utm_source=ig_web_copy_link

U proleće i leto biljku dohranjujte tekućim gnojivom za zelene biljke, a zimi je dovoljno to učiniti jednom u dva meseca. Philodendron gloriosum najbolje se presađuje reznicama. Tek odrezane stabljike stavite u vodu koju ćete redovno menjati dok biljka ne pusti korenje, zatim je presadite u novo tlo, smestite na prikladno mesto i uživajte u njenom rastu.