I dok sunce neumoljivo greje, a pred nama je potencijalno još jedan toplotni talas, biljkama treba posvetiti malo više pažnje i nege da ne bi uvenule.

Sunce i visoke temperature mogu biti poprilično iscrpljujući za biljke u vrtu, čak i za one vrste koje ne zahtevaju često zalivanje te podnose toplinu. U situaciji ekstremnih uslova brigu o biljkama treba prilagoditi i pružiti im malo više nege. Erika Černoh, hortikulturistkinja iz Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama, ali i sebi osigurati što ugodniji boravak napolju za vreme vrućina.

Biljke zalivajte ujutro kako bi imale vremena da upiju potrebnu vlagu pre nego što nastupi najgora vrućina.

Zalivajte duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada biljka treba vodu – jednostavno počnu da venu. Dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vreme je da ih zalijete. Takođe možete iskopati rupu pored biljke, duboku dva do tri centimetra, kako biste videli treba li je zaliti. Osim toga, valja imati na umu to da je biljke u peskovitom tlu potrebno zalivati češće od onih u glinenom, koje zadržava vodu mnogo duže od peskovitog tla.

Ako zalivate kanticom, onda to činite blizu tla ispod biljke.

Viseće korpice i posude zahtevaju češće zalivanje od biljaka posađenih u zemlju. Češće ih proveravajte tako što ćete zabosti prst u zemlju, te videti je li suva. Takođe, za vreme najveće vrućine viseće korpice s cvećem premestite u hlad.

Zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno gnojivo.

Za zaštitu posebno dragocenih biljaka koristite kao senku posebno namenjenu tkaninu iz vrtnih centara – postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi one imale neometanu cirkulaciju vazduha. Naime, temperatura ispod senke može biti i 10 stepeni niža.

U vreme visokih temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku, poput presađivanja ili obrezivanja.