Legende žive zauvek. Kobi Brajant (1978-2020) nesrećno je nastradao padom helikoptera 25. januara u Kalabasasu, Kalifornija. Iza sebe ostavio je bogato stvaralaštvo, koje će neminovno nastaviti da živi zajedno sa njim.

Kobi je prve košarkaške korake načinio sa adidasom. Svoj impozantan doprinos sportskoj industriji okončao je saradnjom sa Nike brendom. Za njihov zajednički rad vezuje se jedna zanimljiva anegdota…

Fil Najt, osnivač kompanije Nike, počeo je kao zvanični distributer sportske opreme japanskog brenda Onitsuka sa sedištem u gradu Kobe. Svoje poslovno putovanje mističnim gradom Kobe, Fil Najt je u svojoj knjizi “Umetnost pobede” povezao sa legendarnim košarkašem, pitajući se: “Da li ovo može biti koincidencija?”.

Sudbina ili ne, Crna mamba ostaje deo Nike porodice.

All-Star Weekend 1998. godine. Kobi u adidas EQT Elevation modelu, leti u vazduhu, zakucava i biva počastvovan Slam Dunk titulom.

Naredne godine nemački shoemaker plasirao je prve patike sa Kobijevim potpisom: KB8.

Najžešće patike u saradnji sa adidasom stižu na pragu 21. veka. Futurističke, neprevaziđene, nazvane Kobe 2, Kobi je nosio u sezoni 2001/2002. Međutim, Kobe 2 nisu odgovarale ličnom ukusu košarkaša i njegove publike.

Iako je bio na korak od sklapanja Ugovora sa Reebokom, ipak se odlučio za Nike u 2003. godini. U tom trenutku nastaje identitet Crne mambe. Podstaknut filmom Kill Bill 2, sebe je smatrao zrelim igračem, nalik opasnoj i ponosnoj crnoj mambi. Svoj status na terenu i van njega, istakao je kroz adekvatan marketing.

Debitujuće patike sa ličnim pečatom Kobija Brajnta poznatije su kao Zoom Kobe 1. Verovalo se da one mogu biti mnogo bolje od svoje originalne verzije. Vođen tom idejom, Kobi je realizovao Protro model, težeći da ispravi sve greške prvobitne siluete na krajnje profesionalan način.

Prve patike na kojima je košarkaš mogao da od samog starta pokaže dizajnersko umeće su Nike Zoom Kobe 2. U interakciji sa dizajnerom Ericom Avarom, Kobi se odlično snalazio. Avar ga je kasnije opisao: “Kobi je tako direktan i skroman. Poseduje snažan pogled na svet. Uvek je otvoren za komunikaciju”.

Sjajna reklama za prve basket, Hyperdunk patike sa Flywire tehnologijom uz pomoć koje Kobi preskače superautomobil:

Kada je operisao Ahilovu tetivu, došao je na ideju da modelu Kobe priključi broj 9, koji bi simbolizovao devet šavova, koje je imao na nozi nakon hirurškog zahvata. Čarobni broj 9 vratio je na scenu tada visoko kotirani duboki oblik patika, koji je važio za “prestižni”. Kobi je definitivno gospodario trendovima.

NBA borbu završio je noseći Kobe 11, ostvarivši čak 60 poena u dresu Lejkersa tokom poslednje utakmice, uz povik “Mamba out!”.

January 14, 2016; Oakland, CA, USA; Detail view of the Nike shoes worn by Los Angeles Lakers forward Kobe Bryant (24) during the second quarter against the Golden State Warriors at Oracle Arena. The Warriors defeated the Lakers 116-98. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports

I nakon odlaska u penziju, duh sa terena preneo se na sneaker linije. Protro menja boje, Kobi piše knjige za decu, i stiče se utisak da će mentalitet Crne mambe biti traženiji nego ikad.