Kad hobi postane struka, tada za mnoge ljude preprodaja patika zahteva osmočasovno radno vreme.

Amerikanac Adeel Shams i njegov biznis partner Davon Artis, probili su se na brzorastuće sneaker tržište. Shams ističe da je napravio milione preprodajući patike u Cool Kicks-u, radnji za kupovinu, prodaju i trgovinu sportskom obućom i opremom.

Tokom prošle godine Shams je profitirao sa 6,9 miliona američkih dolara, beležeći rast od 103% u poređenju sa 2017. godinom. Ambiciozni Amerikanac uspeo je da otvori tri sneaker šopa u Los Anđelesu, Springfildu i Virdžiniji. U međuvremenu se dosetio da lansira aplikaciju koja bi pretplatnicima ponudila patike po dosta ekonomičnijim cenama u odnosu na realno stanje tržište.

Na pitanje KAKO je stvorio takav poslovni uspeh, Shams je posavetovao druge: “Kupujte pravi proizvod. Ne kupujte proizvode za koje mislite da će se možda prodati jednog dana.”

Shams je objasnio definiciju “pravih proizvoda” kroz sledeće sneaker instrukcije za kvalitetnu investiciju:

1. Kolaboracije su veoma bitne

Patike dobijaju na vrednosti, ako iza njih stoji poznato ime.

“Uvek govorim ljudima da kupuju kolaboracije zato što su to once-in-a-life modeli, jer kada se proizvod obnovi, gubi na vrednosti”, izjavio je Shams.

2. Nike x Off-White su trenutna garancija za uspeh

Oko ove saradnje vrteo se ogroman hype. Iz tog razloga, iako se Nike x Off-White modeli ne prodaju toliko na veb-sajtu StockX, njihov marketing je učinio da popularnost ne prestane.

3. Džordanke nisu uvek pouzdane

Retki primeri Air Jordan modela mogu da dostignu cenu i do 20.000 dolara. Trenutna situacija je drugačija.

“Džordanke se masovne proizvode, stoga više nisu toliko poželjne za preprodaju kao ranije”, zaključuje Shams.