Pored bogate riznice različitih muzičkih žanrova, platforma Spotify razvijala je brojne društvene dimenzije. Spotify omogućava korisnicima da razmenjuju muziku putem direktnih linkova, a takođe dopušta da obostrano zaprate plejliste ili čak naprave jednu zajedničku plejlistu. Društveni aspekt muzičke platforme Spotify se širi uz najnovije informacije, koje se tiču nadograđivanja “social listening” funkcije.

Nova funkcija otkrivena je od strane softverske inženjerke Džejne Mančan Vong. Eminentna inženjerka oglasila se na Twitteru i na primeru pokazala kako se nova funkcija odražava na Spotify aplikaciju za Android. Skrinšot njenog patenta objašnjava da će postojati posebno dugme tzv. “Connect With Friends”. Klikom na spomenuto dugme, automatski će vam se prikaziti QR kod. Nakon toga, moći ćete da skenirate QR kod druge osobe ili da podelite svoj. U trenutku kada su vaši nalozi povezani, “Now Listening” funkcija postaće podesna za društvene svrhe. Svi korisnici koji slušaju istu numeru, naći će se na listi “Connect With Friends” i imaće mogućnost kontrolisanja muzike u bilo kom trenutku slušanja.

Ova funkcija je trenutno dostupna samo za zaposlene u kompaniji Spotify. Stoga, tačni podaci o odobrenju i realizaciji softverskog projekta još uvek nisi poznati. Ako vas je zaintrigiralo novo Spotify softversko rešenje, za dalje informacije, ostanite uz Ho3 magazine.