Knjiga nikada do sada štampanih eseja Dž. R. R. Tolkina u kojima se bavi svetom Međuzemlja, u koju je smestio junake svojih dela “Hobit”, “Gospodar prstenova” i “Silmarilion”, biće objavljena sledećeg leta!

U zbirci eseja pod nazivom “Priroda Međuzemlja”, čuveni pisac govori o različitim temama, od besmrtnosti Elfova do toga koji likovi imaju brade. Izdavač, koji je u poslednjoj deceniji objavio više prethodno nepoznatih Tolkinovih radova poput “Dece Hurina”, “Berena i Lutjenu” i “Pad Gondolina”, najavio da će knjiga “preneti čitaoce nazad u svet ‘Silmariliona’, nedovršenih priča i ‘Gospodara prstenova’”.

“Hobit”, prva Tolkinova knjiga smeštena u Međuzemlje, objavljena je 1937. godine, a usledili su “Gospodar prstenova” 1954. i 1955. godine. Kris Smit, zamenik direktora izdavaštva u “Harper Kolinsu”, kaže da je pisac nastavio da piše o Međuzemlju i u narednim decenijama, sve do nekoliko godina pre svoje smrti 1973. godine.

“Za njega je Međuzemlje bilo deo celog sveta koji treba istražiti, a spisi u ‘Prirodi Međuzemlja’ otkrivaju put kojim se kretao istražujući i pružaju bolji uvid u njegovu jedinstvenu kreaciju”, naveo je Smit. Smit kaže da je nova zbirka eseja “istinsko blago koje čitaocima pruža priliku da zavire preko ramena profesoru Tolkinu u samom trenutku njegovih otkrića: na svakoj stranici je ponovo oživljeno Međuzemlje”.

Teme obuhvataju besmtnost i reinkarnaciju Elfova, prirodu Valara, bogolikih duhova Međuzemlja, zemlje i zveri iz Numenora, geografiju kraljevstva Gondora, pa čak i to ko je nosio brade, a ko nije. Da li su Elfovi, hobiti pa čak i male žene mogle da puštaju bradu dugo je predmet rasprava među mnogim fanovima.

Preuzeto sa Nova.rs