Zlatnim globusima u Hollywoodu je počela glamurozna sezona dodela nagrada za najveća filmska ostvarenja. Osim zanimljivih govora dobitnika, danima se pričalo o uvodnom monologu voditelja Rickyja Gervaisa.

Taj scenario na dodeli Oscara nećemo gledati. Pre nekoliko dana je, naime, izašla vest kako će 92. dodela Oscara biti bez voditelja drugu godinu za redom. Tako će najveća noć koja slavi uspehe u filmskoj, muzičkoj i TV industriji u protekloj godini proći samo s kratkim prezentovanjem svake nagrade.

Ko će te nagrade osvojiti mnogi su već počeli spekulisati. Neretko se kaže da su Zlatni globusi svojevrsna najava dobitnika Oscara. Ove će se godine u svakoj kategoriji voditi napeta trka.

Izdvojili smo sve što znamo o ovogodišnjoj dodeli Oscara.

KAD ĆE SE ODRŽATI?

Iščekivana dodela ove će se godine održati ranije nego ikad pre- 9. februar je zvanični datum.

JOŠ JEDNA DODJELA BEZ VODITELJA

Izgleda da dodele Oscara kakve oduvek poznajemo – s urnebesnim komentarima voditelja, svakojakim upadicama i njihovim iznenađenjima, odlaze u zaborav. Već drugu godinu za redom neće biti voditelja. Nakon prošlogodišnjeg skandala s komičarom Kevinom Hartom, Akademija je odlučila dodelu održati samo uz prezentere nagrada.

Osim činjenice da niti jedna renomirana zvijezda nije htela voditi dodelu (prisjetimo se, Hart je morao odustati od mesta voditelja zbog starih homofobnih tweetova koji su isplivali), cilj je bio i skratiti dodelu. Kritike su bile većinom pozitivne pa su isti koncept nastavili i ove godine.

KO ĆE NASTUPATI?

Muzički nastupi na dodeli nagrade Oscar najčešće nemaju pravila. Ponekad na sceni gledamo sve nominovane u kategoriji za najbolju originalnu pesmu, a ponekad tek dva izvođača. Službene vesti o muzičarima još uvek nema.

Šuška se da šansu za nominaciju pa tako i nastup imaju Beyonce za The Lion King, Elton John za Rocketman, Randy Newman za Toy Story 4 pa čak i Taylor Swift za neslavni mjuzikl Cats.

NAJBOLJI FILM

Ove je godine posebno napeta situacija u kategoriji za najbolji film. Prevladale su fantastične drame s elementima akcije pa i komedije. Trenutno su najjači kandidati za nominaciju i nagradu filmovi Parasite, Marriage Story, Once Upon a Time in Hollywood, The Two Popes, Ford v. Ferrari, Jojo Rabbit, The Irishman, Joker, Little Women, The Farewell, Uncut Gem i A Hidden Life. Jedan od favorita je i film ratne tematike iz 1917. koji je postao najveće iznenađenje na dodeli Zlatnih globusa osvojivši nagradu za najbolji film i najboljeg reditelja. Iako je Netflixov The Irishman dramatično podbacio i ostao bez ijedne nagrade na Zlatnim globusima, još uvek je jaki kandidat za Oscara.

Iako se čini da imaju nešto manje šanse, još uvek su konkurentni i filmovi The Lighthouse, Us, Bombshell i Knives Out.

NAJBOLJA GLUMICA

Filmovi Judy, Little Women, Marriage Story, The Farewell i Bombshell doneli su nam neverovatne ženske uloge. Renee Zellweger osvojila je Zlatni globus za ulogu u dramskoj biografiji legendarne Judy Garland. Zellweger je svojom izvedbom obuhvatila najteži deo Garlandinog života, kad su na naplatu došle godine borbe s drogom i alkoholom. Međutim, Scarlett Johansson emotivnom je glumom u drami o razvodu braka, Marriage Story, oduševila publiku. Jednako je genijalna bila i mlada Saoirse Ronan u klasiku Louise May Alcott, Little Women. Favoritkinje su i Awkwafina za film The Farewell pa i Charlize Theron za ulogu u Bombshell. Međutim, mnogi zaboravljaju na Lupitu Nyong’o koja je početkom godine razvalila ulogu u hororu oskarovca Jordana Peelea, Us.

NAJBOLJI GLUMAC

Jednako je teško predvidljiva i kategorija za najboljeg glumca. Ove su godine razvalili veterani poput Leonarda DiCaprija, Joaquina Phoenixa i Antonia Banderasa, ali i mlađi poput Tarona Egertona. Ne smemo zaboraviti ni Adama Drivera u filmu Marriage Story. Phoenix je osvojio Zlatni globus za psihički tešku ulogu Jokera zbog koje je preživeo potpunu fizičku transformaciju, a najveći je favorit i za nagradu Oscar.