Pinterest je već godinama jedna od najvažnijih adresa na koju odlazimo u potrazi za inspiracijom, bilo da se radi o modi, lepoti, enterijerima, ukusnim receptima ili drugom. A baš kao i ostale društvene mreže poput Instagrama i Facebooka, i Pinterestovi algoritmi prate šta pretražujete i pamte ono što ste sejvovali.

To mu omogućuje da predvidi najveće trendove u odnosu na ono što korisnici pretražuju, a trend prognoze lansira se na mesečnoj ili godišnjoj bazi. Tako je i ovog decembra Pinterestov tim, koji se bavi proučavanjem popularnosti pojedinih trendova, izdvojio najveće trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti godinu pred nama.

Prema njihovom izveštaju, održivost je vodeći trend kad je u pitanju uređenje doma. Pojam garden rooms jedan je od najpretraživanijih u 2020. godini i biće veliki trend u godini ispred nas. Garden rooms najbolje možemo opisati kao sobu u kući ili stanu u koju ćemo staviti puno sobnih biljaka i sve naglasiti dekorativnim detaljima u zelenoj boji, odnosno pretvoriti je u zelenu oazu u kojoj ćemo uživati u ispijanju omiljenog napitka ili čitanju omiljene knjige. U porastu je i pretraživanje pojma microgreens, a odnosi se na uzgoj sopstvenog bilja i povrća u domu.

U trendovima uređenja kupatila prevladavaće španski stil koji karakterišu boje i bogati printovi na podovima koji će podići svaki minimalistički dizajniran dom. Pretraživale su se i japanske kade koje su idealne su za male prostore, a jako su duboke pa je opuštanje zagarantovano.

Ostatak doma biće obeležen francuskim antikvitetima i raskošnim starinskim stilom, dok u uređenju dnevnih boravaka, kao suprotnost navedenom, prevladava indijski stil koji karakterišu boje, jastuci i drvo.

Puno su se pretraživali i pojmovi kao što su kućni bioskop i audio sobe – prostori u kojima ćete u miru uživati u gledanju omiljenih filmova i serija odnosno slušanju muzike.