Odlazak u planine je sve češći način iskorišćavanja slobodnog vikenda i zaborav na stresnu svakodnevnicu. Planine na prvi pogled mogu biti zastrašujuće i sama pomisao na odlazak u nepoznati divlji kraj vam stvara nemir, ali jednom kada krenete, planine će sigurno postati vaš novi najbolji prijatelj. U ovom tekstu donosimo vam savete kako da krenete sa planinarenjem, šta da zapamtite da vam prvi planinarski izlet ostane u nezaboravnom sećanju.

Možda se pitate da li je planinarenje za vas ako vam se brdo pitanja mota po glavi i smišljate najgore moguće scenarije šta bi vam se moglo dogoditi. Olakšaćemo vam i reći da je doza straha u planini preko potrebna jer strah donosi oprez, a dobra planinarska izjava kaže – opreza u planini nikada dosta! U planinarenje se ne treba upuštati olako i pre svake ture treba se dobro pripremiti kako bi se izbegla moguća nesreća.

1. UVEK IMAJTE MAPU I PROUČITE STAZU PRE POLASKA

Iznenadili biste se kada bismo vam rekli da se godišnje u planini izgubi više od 2000 planinara. Razlog tome je što većina smatra da planinu poznaje dovoljno dobro pa nema potrebe za nošenjem mape ili proučavanjem staze pre polaska. Nikada nemojte potcenjivati planinu! Često se može dogoditi da se puta kojim ste uvek hodali više ne sećate ili padne mrak pa vam odjednom sve izgleda drugačije. Zato pre svake ture dobro pogledajte kojom stazom ćete ići, gde treba skrenuti, a mapu uvek ponesite sa sobom za svaki slučaj.

2. PROVERITE PROGNOZU

Provera prognoze je nužan deo planiranja svake planinarske ture. Druga poznata izjava koju čete čuti od mnogih planinara je – nema loše prognoze, samo loše opreme! Ima u tome i istine, a kako biste poneli dobru opremu, uvek morate znati prognozu. Važno je znati da po kiši teren postane puno zahtevniji, a nezgode se događaju dosta češće. Ako se odlučite za zimski uspon, oprema koju morate poneti se razlikuje od prolečnog uspona.

3. OPREMA

Dobra planinarska oprema je obavezna za svakog ko misli da počne da se bavi planinarenjem. I moramo vas razočarati da opreme ima puno i nije jeftina. Dobra vest je da definitivno nećete zažaliti što je imate. Dobre gojzerice prva su i glavna stvar koju treba da nabavit. Kasnije krenite s dobrim, ali laganim planinarskim rancem i potrebnom planinarskom odećom.

4. NOSITE DOVOLJNO HRANE I VODE

U rancu uvek imajte barem 2 litre vode. Verujte da nema gore stvari nego kada u planini ostanete bez pića. Zato uvek ponesite više hrane i vode iako smatrate da vam neće biti potrebno. Izbegavajte da nosite gazirana pića jer ćete od njih biti još više žedni.

5. NA IZLET NE IDITE GLADNI

Doručak se ne preskače pre planinarske ture. Dobro se najedite visoko energetske hrane – jaja, voće, ovsena kaša itd.

6. KRENITE S LAGANIM STAZAMA

Ako prvi put idete da planinarite, važno je da krenete s laganijom turom u kojoj ćete uživati i neće vas previše opteretiti. Važno je da znate koja je vaša granica i ne krenete sa stazama koje će vam biti prenaporne i ubiti svaku volju za hodanjem. Pravite pauze, krenite laganijim tempom i pijte puno vode.

7. UŽIVAJTE!

Zadnji i najjednostavniji savet je da uživate koliko god možete. Nemojte planinarenje stvoriti stresnim i odmah se opteretiti prezahtevnim stazama. Svaki izlet može vam biti najbolji ako ga učinite takvim. Možda vam uslovi neće uvek biti idealni, možda ćete skrenuti na pogrešnu stazu i hodati 2 sata duže od planiranog, možda ćete biti toliko iscrpljeni da ćete hteti da se vratite i zauvek završite sa ovim sportom, ali sve je to deo iskustva koje ćete sigurno dugo pamtiti.