Nike se već duže vreme trudi da smanji rizik od potencijalnih povreda tokom trčanja, a nove Nike React Infinity Run 2 patike su samo korak ka ostvarenju tog cilja. Zašto su one pravi izbor za ljude koji se bave trčanjem već smo pisali ovde, a sada je sproveden i lokalni Nike Fearless projekat u okviru koga su trkači iz Srbije dobili priliku da ih isprobaju. Mi smo rešili da popričamo sa jednim od njih i zamolili ga da podeli utiske. U pitanju je Strahinja Strelić koji se, između ostalog, bavi i triatlonom gde je trčanje i dobra oprema od presudne važnosti.

1. Znamo da treniraš i pripremaš se za triatlon, hoćeš da nam daš malo više detalja o ovom sportu, kako si se odlučio baš za njega, koji su putevi koji su prethodili svemu ovome?

Triatlon spada u kategoriju tzv. „multisportova“ koji se sastoji od plivanja, vožnje bicikla i trčanja na različitim distancama. Najpopularnije discipline su „čelična“ tj. Ironman distanca i Ironman 70.3, koja je nešto kraća. Od najmlađih dana sam se bavio najrazličitijim sportovima, mada me nijedan sport nije držao dugo. Imam medalje sa državnih prvenstava u totalno suprotnim aktivnostima, a evo prošle godine sam na 70.3 distanci triatlona imao najbrži biciklistički segment u toj kategoriji na šta sam izuzetno ponosan 😊
Sportovi izdržljivosti su mi nekako prirodni. Najbolje se osećam u takvom tipu aktivnosti, a pošto se triatlon sastoji iz tri sporta, manje su šanse da vam dosadi i da upadnete u neku monotoniju.

2. Ovaj sport kombinuje već postojeće različite sportove (plivanje, trčanje, biciklizam) koji su svaki po sebi izuzetno fizički zahtevni. Koliko je u svemu ovome bitna psiha i stanje uma? Da li radiš na tome jednako kao i na fizičkoj pripremi?

Mentalna snaga je često odlučujući faktor kod sportova ovog tipa. Triatlon je jedna životna škola koja te konstantno vaspitava. Za njega je potrebno strpljenje. Mnogo truda i rada. Svaki trening je priča za sebe i verujem da je svaki minut fizičkog treninga ujedno i mentalni trening. To su dve strane jedne iste medalje. Kroz taj proces mi konstantno redefinišemo svoje psihofizičke limite. Onaj ko može da obuzda svoje demone i izdrži pritisak, on će uspeti. Potrebno je mnogo truda, ali je osećaj kad prođete liniju cilja i ostvarite šta ste zamislili neprocenjiv.

3. Koliko u proseku dnevno/nedeljno treniraš, gde se sve pripremaš, koliko ti je cela ova situacija sa pandemijom poremetila fokus i da li ipak uspevaš da učestvuješ na nekim takmičenjima?

U trenutnoj fazi priprema prosečno sam na 2-3h dnevno. Plivam na bazenu 25. maj, dok trčanje i vožnju bicikla menjam u zavisnosti od cilja treninga. Pandemija ne remeti moj fokus. Imam jasne ciljeve ispred sebe i svakog jutra se budim s istim zadatkom – da ih ispunim. Tako da, bilo da se trke održavaju ili ne u toku ove godine, trening neće prestati. Treba gledati pozitivnu stranu, a to je da uopšte imamo mogućnost da treniramo. Kad god se ova situacija bude normalizovala, znam da ću biti spreman.

4. Ti si neko ko već duže vreme nosi i trenira u Nike patikama. Kakvo je tvoje iskustvo do sada, koje modele biraš i zašto?

Nike je brend koji konstantno redefiniše granice kvaliteta i podrške kako profesionalnih sportista, tako i rekreativaca. Izuzetno je važno u kojim patikama trčite. Taj izbor je često razlika između povrede i napredovanja. Idealno je da svaki trkač (naravno koliko je u mogućnosti), ima bar dva ili tri para patika koje će menjati u zavisnosti od toga šta trči. Ne mogu se trčati dužine i lagani treninzi oporavka u istim patikama u kojima se trkate ili radite intervale.

Počeo sam da trčim pre nekoliko godina u Pegasus 35, a od kad sam celu prošlu zimu odradio u Shield 36-ici definitivno sam pronašao brend do kraja života. Za brže treninge trčim u Zoom Fly 3 patikama. Od prvog trenina sam osetio koliko dobro reaguju kad je potrebno ići jako. Planiram da nabavim i čuvene Alphafly ili Next%, jer su te patike trenutno vrh piramide što se tiče trčanja u svetu.

5. Nike je kod nas sproveo mini Fearless studiju čiji si i ti deo. Imao si 2 nedelje da testiraš nove Nike React Infinity Run 2, kakva su tvoja iskustva, šta je unapređeno u poređenju sa drugim modelima?

Nike React Infinity Run 2 je spoj dva sveta – komfornog sloja pene koja pruža maksimalnu responzivnost i gornjišta od Flyknit pletenja koje omogućava zavidan nivo stabilnosti stopala. Neverovatno su stabilne pri udaru o podlogu, nema raspianja energije, a opet dovoljno su lagane i mekane da ih skoro i ne osetiš u težim trenucima. Nike je sa ovom patikom još jednom ispunio zadatak i omogućio je trkačima da trče duže, brže i bolje.

6. Za šta su po tvom mišljenju najbolje ove patike? Na koju podlogu su dobro reagovale, opiši nam taj osećaj?

Deluju jako dobro za neka laganija trčanja i dužine i pre svega koristio bi ih za taj tip treninga, mada sam jako zadovoljan i kako su se pokazale na ubrzanjima. Dopada mi se kako reaguju na asfaltu. Nisu teške, stvaraju osećaj lakoće pri trčanju, što je jako važno da bi korak ostao siguran i tehnika trčanja nepromenjena posle 20+km trčanja.

7. Znamo da si prošle godine imao ozbiljniju povredu, koja te je sprečila da treniraš i baviš se onim što voliš? Koliko ti je bilo teško da se vratiš posle svega toga? Da li misliš da ti je bilo teže da se oporaviš mentalno ili fizički?

Povreda meniskusa mi je krajem marta prošle godine onemogućila da trčim mesec dana i skoro sav težak rad od zime je ispario. Međutim, nisam prestao da treniram. Sve vreme sam radio zamenske treninge na biciklu, i ta stara ljubav me nekako opet usmerila na triatlon. Počeo sam i da plivam i kockice su se same složile. Izašao sam s još jačom motivacijom nego pre da se spremim za drugi deo sezone. Povrede su uvek dosadne i onemogućavaju vam da napredujete. Ali vas nateraju da idete pametnije i opreznije sledeći put. Uvek može nešto da se radi, samo treba biti kreativan i mudro odabrati aktivnosti tako da ne narušavaju oporavak, a da ipak održite nivo pripremljenosti koliko je moguće.

8. Sa Fearless modelima patika Nike je sebi za cilj postavio smanjenje broja povreda na stazi i tokom treninga? Da li misliš da sa ovom patikom imaju šanse da to i ostvare?

Apsolutno. Nike je među najboljima kada pričamo o konstantnom radu na unapređenju trkačke opreme i tehnologije koja ispituje efikasnost trčanja i smanjenje mogućnosti povreda. Trčanje je zahtevna aktivnost. Vrlo zavisi od dobre tehnike i obuće jer je broj koraka koji se napravi na jednom treningu ogroman. Dodajte na to stres podloge i vašu telesnu masu koja treba da se ukoči svaki put kad noga udari o tlo. Budućnost definitivno zavisi od proizvođača. Od njihove sposobnosti da omoguće sportistima da održe kontinuitet trenažnog procesa, samim tim da smanje dane u kojima nisu trenirali zbog povreda, a to će za rezultat dati sve brža vremena na stazi. Nike Fearless je definitivno korak u dobrom smeru.

Studija koju je Nike sproveo globalno pri kreiranju ovog modela, dovela je do toga da je konstrukcijom ove patike smanjena mogućnost od povreda za 52% u odnosu na druge modele patika za trčanje. Ovo je jedan jako bitan i važan podatak za sve one koji znaju koliko je teško vratiti se treningu posle povreda i za one koji žele da treniraju punim intenzitetom tokom cele godine.