Nakon 35 godina iščekivanja Svedočanstva, nova knjiga Margaret Atwood nudi odgovore na sva pitanja na koja smo čekali odgovor o Gileadu, kako nam sama autorka kaže.

Radnja Svedočanstava dešava se petnaest godina nakon završetka prvog romana, no u novoj priči ne pratimo više glavnu junakinju kojoj se gubi svaki trag. Junakinje Svedočanstava suočavaju se same sa sobom i spoznajom koliko su spremne žrtvovati se za svoja uverenja. Svedočanstva pripovedaju tri žene. Prva je dobro nam poznata nemilosrdna tiranica Tetka Lydija. Druga žena čija će se priča rasplesti u Svedočanstvima je Agnes, devojka koja je odrasla u Gileadu te je od detinjstva odgajana za Suprugu Zapovednika. Treći je glas Svedočanstava živahna tinejdžerka Daisy koja živi u Kanadi.

Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovednicima. Margaret Atwood i dodaje kako inspiraciju za roman nalazi u savremenoj sadašnjici. Kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, njen se klasik iz 1985. Sluškinjina priča ponovno našao na listama bestselera – zastrašujuća stvarnost Republike Gilead čini se dovoljno daleka od našeg sveta da bi mogla delovati stvarno, ali je i dovoljno blizu da se može shvatiti kao zloslutno proročanstvo.

Novi roman Margaret Atwood je izdala izdavačka kuća Laguna, i možete ga pronaći u domaćim knjižarama.