Verovatno najpoznatija društvena mreža na svetu, Facebook, odlučila je da napravi veliki korak prema e-commerce segmentu predstavivši novu opciju Shops, za koju se nada da će postati središnje mesto za sve vrste biznisa, od malih i srednjih koji su najviše pogođeni COVID-19 pandemijom pa do najvećih brendova koji konstantno žele biti prisutni. U ovom poduhvatu će im pomoći dobro poznate shopping platforme i alati kao što su Shopify, BigCommerce i Woo pa možemo zaključiti da Facebook ovde ništa ne želi prepustiti slučaju.

U obraćanju uživo, prvi čovek Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da je omogućavanje online kupovine i prodaje većem broju svojih korisnika način za oporavak ekonomije ne samo SAD-a, već i ostalih država zahvaćenih trenutnom situacijom.

Opcija Shops je od danas dostupna Facebook korisnicima u SAD-u, a Instagram korisnici bi trebali istu dobiti tokom leta.

Jedna od predstavljenih novosti je i kupovina preko FB Live videa. Veliki brendovi i mnogi influenceri već dugo putem predstavljanja uživo pokazuju svoje, na primer, nove patike, majice ili novu vrstu šminke. Facebook je napravio dodatni korak i omogućio tagovanje onoga što se predstavlja kako bi se u samo par klikova viđeni proizvod mogao kupiti.

Shops i FB live prodaja nisu prvi Facebookovi izleti u e-commerce alate. Godine 2016. predstavljen je Marketplace, mesto gde su korisnici mogli kupovati i prodavati svoje proizvode, dok je, dve godine kasnije, Instagram krenuo u izradu svoje varijante shopping aplikacije, ali neuspešno. Uočivši veliki potencijal prodaje na svojoj platformi, Instagram je svojim korisnicima prošle godine ponudio opciju kupovine unutar same aplikacije.

Facebook je očigledno brzo reagovao na trend promene navika potrošača kojem svedočimo proteklih meseci. S nestrpljenjem čekamo dolazak ovih novih alata, a dotad budno pratimo reakcije i brendova i influencera na američkom tržištu.