Čitava zbrka nastala je s Vanish mode opcijom i porukama koje nestaju, a koje su od juče aktuelne u Srbiji. Pa, saznajte kako da uključite i isključite Vanish mode u Messengeru i na Instagramu.

Šta je uopšte Vanish mode?

Vanish mode je nova opcija koja vam omogućava da na Facebooku i Instagramu šaljete tekstualne i glasovne poruke, fotografije, emodžije i nalepnice koje će nestati onog momenta kada budu viđene i prozor za dopisivanje zatvoren. Slično kao što u Secret modu možete da zakažete brisanje poruke, samo što je ovo još jednostavnije. Dakle, kad ih onaj kome su upućene vidi i zatvori “prozorče”, tog trenutka se brišu.

Ukratko: neko vam pošalje “vanish” poruku i vama stiže obaveštenje koje vas vodi do poruke u Vanish modu, vi otvarate prozor, čitate poruku, a kad izađete iz četa, ta poruka se za vas briše (ne obavezno za drugu stranu, bar dok i ona ne zatvori prozor).

Ako jedna strana nije pročitala poruku, drugoj strani će poruka ostati bez obzira koliko puta izašao iz četa; ako obe strane pročitaju poruku, ta poruka će nestati kad zatvorite čet.

Na ovaj način Fejsbuk želi da se približi mladim korisnicima po uzoru na Snapchat i deo je šire strategije kompanije koja pravi otklon od News Feed-a i javnih postova ka privatnoj komunikaciji i grupama.

Neki korisnici su možda već primetili Vanish Mode u podešavanjima ćaskanja na Messengeru, a nekima je promaklo, pa ima i onih koji su “pogubili” poruke i ne znajući da su ih slučajno podesili da nestaju.

Kako uključiti i isključiti Vanish mode?

Nije toliko komplikovano ako znate šta želite da uradite. Vanish Mode se pojavljuje u Messengeru i na Instagramu kao posebna opcija koju možete da uključite i isključite u podešavanjima pojedinačne komunikacije s nekom osobom (trenutno nije dostupna za grupne razgovore).

Takođe, možete ga uključiti tako što ćete otvoriti čet sa nekom osobom i ići skroz do kraja, do prve poruke, a onda povući čet ka gore i držati još malo – pojaviće se kružić koji se popunjava, a kad se popuni pustite ekran i pojaviće se Vanish mode. Možete da ga isključite na vrhu prozora ili ponovnim prevlačenjem nadole.

Izvor: Nova.rs