Kraljevska serija “The Crown” podstakla nas je na maštanje o budućim putovanjima na bajkovita mesta. Dok većinu vremena provodimo u svoja četiri zida, kraljica se za vreme pandemije izoluje u dvorcu Windsor čije raskošne sale možete razgledati na virtualnoj turi ovde.

Kako dvorac Windsor i Buckinghamska palata nisu dostupne za snimanja, tvorci serije “The Crown” morali su da budu kreativni i potraže dvorce čije će prostorije “glumiti” one kraljevskih odaja. Tako je većina scena koje su se odvile u dvorcu Windsor zapravo snimana u dvorcu Belvoir u Leicestershireu. Od 11. veka je u vlasništvu vojvoda Rutland, a ekskluzivni apartman “King’s Suite”, napravljen za kraljicu Viktoriju i Georgea IV, povremeno se iznajmljuje na AirBnB-u.

Enterijer Buckinghamske palate ilustrovao je Wilton House, dvorac blizu Salisburyja u Wiltshireu, u posedu grofova Pembroke preko 400 godina. Neke prostorije ovog dvorca možda će vam se činiti poznatim, jer osim serije “The Crown” ovde su snimani i filmovi “Ponos i predrasude”, “Emma” i “Tomb Raider”.

Eksterijer Buckinghamske palate zamenio je Old Royal Naval College, centralno arhitektonsko zdanje u londonskom Maritime Greenwich, spomeniku baštine UNESCO-a, gde su između ostalog snimani i “Četiri venčanja i sahrana”, “King’s Speech”, “Les Miserables” i “Pirati s Kariba”.

U seriji se pojavljuje još niz dvoraca i crkava širem Ujedinjenog Kraljevstva: magičan Ardverikie u Škotskoj, Burghley House u Peterboroughu koji u seriji zamjenjuje Windsor kao i Lancaster House u Londonu koji ćemo, barem zasad, razgledati virtualno.

Dok čekamo bolja vremena, koristimo priliku da zavirimo u luksuzne dvorce putem interneta i slažemo liste za buduća putovanja gde možemo da iskusimo kako je to živeti kraljevski. Ili barem grofovski.