U SAD-u postoji bezbroj prodavnica u kojima možete kupiti top-end modele patika. Internet kultura je uzela maha, ali to ne sprečava mnoge ljude širom SAD-a i sveta da i dalje osećaju potrebu da svrate do obližnjeg butika.

Prednost koja stavlja Ameriku na mesto lidera u pogledu patika je mogućnost pronalaženja ekskluzivnih kolaboracija, unikatnih boja i formi. Pored toga, sneaker radnje za razliku od internet kupovine, obiluju pokretačkom energijom i duhom, koje svaki sneakerhead treba da oseti.

Dovoljno je samo da pomislimo na Nike i NBA ligu, i da shvatimo da su patike na američkom kontinentu odavno u mejnstrim zoni. Ako vas put nanese na once-in-a-lifetime šoping, ovo su radnje koje ne smete zaobići:

Bodega

Radnja Bodega nalazi se u Masačusetsu i igra veliku ulogu u urbanom oglašavanju Bostona. Odavno je poznato da je Boston prijatan hub za većinu sportskih brendova, poput Reebok, New Balance, Saucony, Converse i drugih. Pažljivo birana selekcija brendova je glavni adut koji ova radnja nudi još od 2006. godine. Kupce privlače i vrlo česti popusti, pa nekoliko prvoklasnih patika mogu da stanu u vašu torbu za samo 100$.

Concepts

Jedna od prvih radnji iz Masačusetsa, koja datira još iz 1996. godine, sa neponovljivim lifestyle konceptom. Kao što sam naziv sugeriše, u pitanju je butik sa jedinstvenim konceptom prodaje. Gucci, Versace i Chanel su na polici do Lobster Dunks i New Balance modela, pa svaki kupac ima na dohvat ruke svoju “robu”.

KITH

Ronnie Fieg osnovao je radnju tokom 2010. u Njujorku, plasirajući Asics Gel-Lyte III kao trendi model. Mnoge od njegovih kolekcija zasijale su na Nedelji mode u Njujorku. Store se trenutno nalazi na dve lokacije – Menhetn i Bruklin, a u planu je otvaranje flagship lokacije u Parizu.

A Ma Maniére

Sem patika, A Ma Maniére u svojoj ponudi ima hotel, idealan za potrebe usputne turističke destinacije zarad neograničenog šopinga. Takođe treba da se realizuje restoran, koji će očekivano biti u street art maniru.

Undefeated

Mikrokosmos za patike i streetwear garderobu. Radnja se nalazi u Los Anđelesu, a od 2002. pa do danas, uspela je da se proširi čak do Japana. Brend Undefeated radio je na raznim ostvarenjima. Naročito se izdvaja Air Jordan IV x Underfeated silueta, koja je postala jedna od najpoželjnijih svih vremena.

Sneakersnstuff

Šop SNS se ne izdvaja zbog svoje lokacije u Njujorku. Pokrenut je prvobitno u Stokholmu tokom 1999. Kasnije je stekao internacionalnu reputaciju. Ako niste te sreće da uživate u šopingu tokom posete SAD-u, ovaj maloprodajni lanac možete naći pod istim nazivom u Švedskoj, Londonu, Parizu i Berlinu. Na ovom mestu organizuju se najbolje žurke u Njujorku.

Sneaker Politics

Ako ste stigli u Luizijanu, u gradu Lafajet imate na dohvat ruke limitirane serije modela, koji po difoltu u roku od dva dana nestanu sa tržišta.

Packer Shoes

Packer Shoes, kao šoping koncept, postoji već 100 godina. Neguje tradicionalan stil, dok je u Nju Džerziju debitovao 2003. Zlatna era patika iz 80-ih i 90-ih godina ovde nije prestajala da postoji. Ako vas vuče nostalgija, Packer Shoes je odličan izbor.

Dover Street Market

Rei Kawakubo, idejna kreatorka i osnivač Comme des Garçons brenda, prvi put je otvorila vrata svojoj prodavnici u Londonu. Primarno, na glasu je bila samo Comme des Garçons kolekcija. Kako se ideja proširila na Njujork, pridružili su se ostali brendovi. Velika pažnja pridaje se eleganciji i sređenosti, što se da primetiti kada se zađe u sam butik.