Brend Jordan već preko tri decenije uspeva da ispriča neverovatne priče kroz svoje modele patika. Kao što svi znamo, ogroman uticaj na stvaranje ovog brenda imao je Michael Jordan. Pored njega, inspiraciju za dizajn ovog modela, Jordan brend crpi i iz kulture patika početkom 2000-tih. I dok čekamo zvanično lansiranje novih patika 6. maja, podsetimo se 6 činjenica koje verovatno niste znali o ovom brendu.

1. Air Jordan 4 model dizajniran je od strane Tinkera Hatfielda. Iako ovaj legendarni dizajner nije tu od početka brenda, pojavio se u krucijalnom momentu. Naime, nakon Air Jordan 2 modela, Michael Jordan planirao je da ostavi Nike i nađe alteernativu. Zahvaljujući Tinkeru i Air Jordan 3 modelu, Michael je ostao.

2. Kultni momenat ovih patika bio je “The Shot” kada je Michael Jordan zakucao preko Craiga Ehloa i the Cavaliers. Takođe, ovo je bio i početak 6 uzastopnih osvajanja šampionata u kojima je on igrao 90-tih.

3. Air Jordan 4 “Bred” je umalo imao đon isprskan bojama u fanki stilu. To možete videti na ovom originalnom uzorku iz 1989.

4. Zvanični nadimak modela u ovoj boji je “Black Cement”. Pre nego da “Bred” postane zvanično ime svih Air Jordan modela u crno-crvenoj boji, u eri internet foruma, mogli ste pronaći samo nadimak “Black Cement”.

5. Air Jordan 4 “Bred” je bio lansiran 5 puta. Original je lansiran 1989, prvi retro model 1999, onda 2008. I 2012. godine.

6. Ono što mnogi ne znaju jeste činjenica da je 1989. Jay-Z u svom prvom spotu nosio upravo ovaj model patika. Slikan je Polaroid aparatom kako čuči sa zlatnim lancem oko vrata i u Jordan patikama.