U proteklih nekoliko nedelja ste zasigurno čitali više nego inače pa je moguće da više ni sami ne znate za kojim naslovom posegnuti.

Ako niste sigurni za kakvo ste štivo raspoloženi, izdvojili smo malo drugačije preporuke. Sigurno obožavate da bindžujete najnovije serije na Netflixu, HBO-u, drugim streaming servisima i televiziji. Izdvojili smo najbolje knjige za vas zavisno od toga u kojim ste serijama uživali!

1. Ako volite “La casa de papel”:

Six of Crows, Leigh Bardugo

Španska serija oborila je sve rekorde i postala najgledanija strana serija na Netflixu. Priča o grupi kriminalaca na čelu s ekscentričnim Profesorom došla je do četvrte sezone koju smo izbindžovali u svega nekoliko dana. Ako ste raspoloženi za štivo zbog kojeg neće moći da prestanete da okrećete stranice, a govori o velikim pljačkama, onda je za vas dobar izbor knjiga ‘Six of Crows’ autora Leigh Bardugo. U fokusu je radnje Kaz Brekker koji dobija priliku da učestvuje u rigoroznoj pljački zbog koje se može suludo obogatiti. Međutim, kao i u ‘La Casa de Papel’, to ne može sam; okuplja grupu nekonvencionalnih kriminalaca, a jedini razlog zašto pljačka ne bi uspela je ako se pre nje međusobno poubijaju.

2. Ako volite “Stranger Things”:

My Best Friend’s Exorcism, Grady Hendrix

Stranger Things drži titulu najuspješnijeg Netflixovog projekta do danas. Zaljubili smo se u estetiku 80-ih, detinjstvo toga doba i savršenu dozu naučne fantastike. Dok čekamo četvrtu sezonu serije (nakon što nas je treća apsolutno oduševila), žeđ možemo ugasiti knjigom ‘My Best Friend’s Exorcism.’ Priča Grady Hendrix prati Abby i Gretchen, najbolje prijateljice koje dele ljubav prema E.T.-ju i ostalim ‘nerd’ stvarima u 80-im godinama. Sve se menja kad odu u srednju školu jer Gretchen više nije ista. Abby za to ima samo jedno objašnjenje; Gretchen je obuzeo demon.

3. Ako volite “Sex Education”:

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky

‘Sex Education’ takođe je jedan od najboljih originalnih Netflixovih dela. Urnebesna serija o tinejdžerima ispunjena svim neugodnim teen situacijama bila nam je najvažniji binge-watching materijal početkom ove godine. Teško je pronaći knjigu s jednako simpatičnim likovima i neopterećujućom radnjom. Ipak, ako želite ‘uroniti’ u teen svet kroz oči introverta onda je odličan odabir klasik ‘The Perks of Being a Wallflower.’ Knjiga je takođe 2012. adaptirana u film s Emmom Watson, Ezrom Millerom i Loganom Lermanom u glavnim ulogama. Coming-of-age priča poigrava se temama odrastanja, seksualnosti, mentalnog zdravlja i seksualnog zlostavljanja kroz život 15-godišnjeg introverta Charlieja.

4. Ako volite “Big Little Lies”:

Where the Crawdads Sing, Delia Owens

‘Big Little Lies’ jedna je od najpopularnijih HBO-jevih serija i snimljena je po istoimenom romau Liane Moriarty. Ako ste već pročitali roman i pogledali seriju onda je odlična zamena roman ‘Where The Crawdads Sing’ autorke Delije Owens. Roman koji se prodao u milionima primeraka govori o Kyaji Clark, misterioznoj ženi na koju lokalni stanovnici posumnjaju nakon što je muškarac Chase Andrews pronađen mrtav.