Apple Pay opcija prvi put je uvedena u oktobru 2014. godine u SAD-u. Ova Apple usluga može se koristiti bilo gde u slučaju da je odobreno beskontaktno plaćanje sa iPhone ili Apple Watch uređaja. Apple Pay prolazi i kao validan vid plaćanja u okviru određenih aplikacija i veb-sajtova.

MacRumors prvi je pokrenuo hype o proširivanju funkcija tzv. Apple Pay metode plaćanja na iTunes, App Store, Apple Music, iCloud i Apple Books aplikacije. Odobravanje Apple Pay metode u sklopu ovih aplikacija predstavlja nagoveštaj lansiranja nove Apple kreditne kartice, koja bi trebalo da izađe na tržište tokom leta (opširnije na: https://ho3magazine.com/apple-lansira-prvu-kreditnu-karticu/). Korisnici Apple Pay opcije, ostvarivanjem kupovine dobijaju povraćaj novca od dva posto, dok kupovinom Apple proizvoda povraćaj iznosi čak tri posto.

Apple Pay ima još nekoliko prednosti, kao što su mogućnost plaćanja sa više različitih kreditnih i debitnih kartica, kao i jednostavniji način da korisnici upravljaju svojim Apple Music i iCloud pretplatama uz pomoć aplikacije Wallet.

Za sada je nova specifikacija uvedena u SAD-u, Kanadi, Australiji, Singapuru, Hong Kongu, Tajvanu, Rusiji, Ukrajini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema nezvaničnim informacijama, fintech kompanija – Monese, otkrila je da će Apple Pay opcija uskoro biti dostupna na tržištu zemalja istočne Evrope.