Londonski Tate Modern zatvorio je svoja vrata kao i ostale galerije i muzeji širom sveta. Ali, kultura se vrlo brzo snašla pa su brojne institucije otvorile svoja vrata online. Mnoge izložbe su nam tako sada dostupne besplatno. Jedna od njih je i izložba Andyja Warhola.

Vodeća ličnost pop arta, umetničkog pokreta šezdesetih koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture, Andy Warhol poznat je svima po svojim prepoznatljivim hromatskim portretima slavnih osoba. Prikazujući Elvisa Presleya, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i mnoge druge, postao je jedan od najprepoznatljivijih umetnika.

Osim već poznatih prikaza masovne potrošnje koje umnožava, kasnije uvećava portrete tzv. super-zvezda, prikazujući ih u smelim hromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor…). No, mnogo je njegovih dela koje verujemo još niste videli a sad je idealna prilika da to uradite iz udobnosti svog doma.

Andy Warhol svakako je bio ispred svog vremena. Bavio se raznim umetničkim tehnikama, a predvodnik je i uvođenja računara u umetnički izražaj. Kustosi muzeja Gregor Muir i Fiontán Moran provešće vas kroz neka od njegovih najpoznatijih dela. Upoznajte čoveka koji stoji iza brenda, i to kroz fokus na neka njegova dela koja se bave pitanjima imigracije, smrti, religije i pravima LGBTQI zajednice.