To što smo zapeli u izolaciji, ne znači da ne možemo da iskoristimo sunčane dane koji su se konačno vratili kako bismo se sunčali i upili malo vitamina D. Potrebno je malo kreativnosti i sunčanje može početi čak i ako nemate balkon, ali imajte na umu da je pre izlaganja suncu, potrebno pripremiti kožu kako bismo je zaštitili i dobili ujednačenu i lepu boju.

Puno je razloga zbog kojih volimo sunce. Povećava nivo serotonina, hormona sreće, koji dokazano ublažava anksioznost. Uz to, stvara vitamin D, koji je dobar za naše kosti, zube i kožu. Međutim, da biste izbjegli rizike poput preteranog starenja kože, morate se pobrinuti za svoju kožu na vreme. Donosimo vam nekoliko saveta za pripremu kože za sunčanje.

View this post on Instagram

☀️Le lundi au soleil ☀️ 21ème jour de confinement : se faire dorer la pilule tout en restant chez soi… (et toujours en bonne compagnie) 🐱 En attendant, on poursuit toujours nos recherches pour trouver la maison de nos rêves avec jardin bien évidemment. C’est très difficile de réunir tous nos critères dans les biens que nous trouvons sur les annonces : soit on trouve une maison parfaite, mais l’exposition du jardin n’est pas bonne, soit les transports en communs sont beaucoup trop éloignés… je rêve de pouvoir trouver une ancienne ferme aux alentours de Paris, à rénover ou à retaper totalement avec un beau jardin où l’on pourrait installer une piscine et dans lequel je pourrais y mettre des ânes nains 🐴 bref, on continue de chercher ✌🏻️

A post shared by 🌸⚜Loélia C-F⚜🌸 (@littlemissinparis.fr) on

HIDRIRAJTE KOŽU

Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, ona na određeni način može pomoći u sprečavanju njegovih štetnih učinaka. Što je više vaša koža izložena suncu, to će se više isušiti, a što se više isuši, postaje ranjivija na UV zrake. Ako negujete kožu hidratantnom kremom pomažete joj da obnovi svoj zaštitni sloj, a kako biste odabrali formulu koja vam najviše odgovara, ne oklevajte da se konsultujete sa stručnjacima.

PILING KOŽE

Piling je prilično važan korak pre izlaganja suncu. Omogućuje koži da se reši mrtvih stanica koje se nakupljaju i sprečavaju ravnomerno tamnjenje. Međutim, ključno je biti oprezan i nikad ne zaboraviti naneti kremu za sunčanje jer piling uklanja zaštitni sloj na površini vaše kože, što kožu čini ranjivijom na UV zrake. Zbog toga se preporučuje da pričekate nekoliko dana između pilinga i izlaganja suncu.

PROVERITE DA LI JE VAŠA ISHRANA BOGATA KAROTENOM I VITAMINOM E

Zahvaljujući antioksidantnim svojstvima, hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, poput likopena, može poboljšati zaštitu vaše kože od UV zraka. Najbolji izvori karotenoida su šargaerpa, slatki krumpir, spanać, tikvice, brokoli, mango, kelj, grašak, paradajz i dinja. Vitamin E u biljnim uljima, bademima i orasima takođe pruža zaštitu od sunca. Dodajte ove namirnice u svoj jelovnik i dugo ćete uživati u lepom, osunčanom i zdravom tenu.

POSTEPENO SE IZLAŽITE SUNCU

Jedan od najboljih načina pripreme kože za sunce su brojna kratkotrajna izlaganja. Prvi put kad izađete na sunce, ne biste smeli da se sunčate satima jer tako rizikujete od opekotina. Svakog dana provedite maksimalno sat vremena na suncu da biste dobili dovoljno vitamina D. Izuzetno je važno odabrati i pravo doba dana za izlaganje kože suncu. UV zraci su najjači između 10 i 16 sati.

OBAVEZNO NANESITE KREMU SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Odabir dobre kreme za sunčanje može biti izazov. Postoje takozvane kreme za sunčanje širokog spektra, koje štite od UVA i UVB zraka. Kremom za sunčanje smanjujete rizik od nastanka kožnih bolesti, među kojima je i melanom. Imajte na umu da tamnjenje zapravo nije dobro za vašu kožu. Ono se javlja usled aktivacije odbrambenog mehanizma kože prilikom prekomernog izlaganja suncu, tako da ni u kojem slučaju nemojte zaboraviti da nanesete kremu visokog zaštitnog faktora.