Časopis Vanity Fair je preko nekoliko dana na svojoj Instagram stranici ekskluzivno objavio prvu sliku predstojećeg rimejka filma Dune i fanovi su odlepili! Uskoro je izašao i cast filma koji će svoju premijeru imati 18. decembra ove godine.

Ali krenimo redom. Prva verzija filma Dune je izašla 1984. godine, a sam film je nastao prema istoimenom romanu autora Frenka Herberta koja je objavljena 1965. godine i spada u najprodavaniju i možda najuticajniju knjigu SF. Međutim, ovo nije bio prvi pokušaj ekranizacije knjige. Godine 1971. produkcijska kuća APJ je delimično otkupila prava za snimanje filma, međutim bili su zauzeti sa drugim projektima i snimanje je odloženo za narednu godinu. Film je ponuđen nekolicini reditelja, ali su svi odbili.

U decembru 1974. jedan francuski konzorcijum je otkupio prava od APJ-a i ponudio ga reditelju Alehandru Žodorovskom. Njegova ideja je bila vrlo ambiciozna ali i sumanuta, reći ćemo samo da je imao ideju da film traje 10 sati i da u njemu učestvuju umetnici poput Dalija, Orsona Velsa, Mik Džegera i drugih. Nećemo ulaziti u ostale detalje koji su finasijski iscrpeli budžet, što je na kraju dovelo do toga da se snimanje filma opet odloži. Konačno, Dino De Laurentis otkupljuje prava 1976. godine. Frenk Herbert počinje da piše scenario 1978, a De Laurentis angažuje Ridlija Skota da bude reditelj filma. Film je opet stao u fazi pre produkcije, i postalo je gotovo izvesno da se ekranizacija romana neće desiti.

Konačno, De Laurentis početkom osamdesetih godina projekat nudi Dejvidu Linču. Linč nije imao nikakvo predznanje o knjizi, ali je prihvatio ponudu i film je konačno snimljen 1984. godine. Glumačka postavka je bila impresivna, ali je film doživeo neuspeh na blagajnama, a ni kritika nije bila blagonaklona prema njemu. Nakon izlaska filma, Dejvid Linč se ogradio i izjavio da u procesu kreiranja i snimanja filma nije imao kreativnu kontrolu nad filmom. U svetu su puštene tri različite verzije filma, i u nekim verzijama Linč nije potpisan svojim imenom već kao Alan Smiti. On odbija da govori na temu filma i dan danas.

Kada je pre nekoliko godina reditelj Deni Vilnuv najavio da će da uradi rimejek dva kultna SF filma, Blejd Raner i Dune, fanovi su ostali zatečeni. On već ima reputaciju dobrog reditelja, ali obzirom koliko je bilo teško snimiti prvi film, svi su bili pomalo skeptični.

Za sada znamo da se film snimao na lokacijama u Jordanu i da glumačku postavu čine Timoti Šalamej, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Zendaja, Šarlota Rempling i mnogi drugi, kao i da je ovo prvi planairani film od ukupno dva. Mi sa nestrpljnjem očekujemo decembar 2020.