Facebook je u četvrtak predstavio Messenger desktop aplikaciju za Mac i Windows platforme, koja je inicijalno bila predstavljena još pre godinu dana na F8 konferenciji. Iako smo već mogli koristiti video pozive u Facebook Messengeru putem browsera, aplikacija će svakako dati veću preglednost i dodatnu brzinu korišćenja.

Mogli bismo reći da je trenutak za lansiranje ovakve aplikacije i više nego povoljan pošto su iz Facebooka javili da im je povećanje osoba koje su koristile Messenger za audio i video poziv u martu porastao za 100%. Među konkurencijom vlada jednako povećanje broja korisnika pa tako pomalo zaboravljeni Skype ponovo beleži rast, kao i Google sa svojim Hangouts i Duo aplikacijama, a među popularnim aplikacijama tu je i WhatsApp Messenger, čije je najveće ograničenje mogućnost razgovora od najviše četiri osobe.

Svakako ćemo istaknuti i slučaj vrlo popularnog Zooma, koji je doživeo nevjerovatan skok u broju korisnika zbog trenutne situacije (povećanje od 535% dnevnih korisnika u martu), no koji je takođe doživeo i negativnu stranu rasta kada su otkriveni sigurnosni propusti u enkripcijama. Upravo ovde Facebook vidi svoju prednost nad ostatkom – ponuditi dobro poznati proizvod uz svu sigurnost.

Šta nam se čini da nije dobro odrađeno? Očigledni nedostaci aplikacije su nemogućnost korišćenja screen sharing opcije, kao i maksimalnih osam ljudi koji razgovora, što nam govori da nije namejenjena većim poslovnim sastancima, no vidjećemo u narednih nekoliko nedelja hoće li izaći nadogradnje kojima će i ti nedostaci biti otklonjeni.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=237772287272154