Striming platforma Disney+ je ukinula Petra Pana, Mačke iz visokog društva i Mazu i Lunju zbog rasizma, a Knjigu o džungli i Damba zbog pogrešnog predstavljanja manjina. Prethodno su ovi crtani filmovi dobili “upozorenje o stereotipima”, a sada su i zvanično uklonjeni.

“Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama. Ti stereotipi su bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada.”, navodilo se ranije u saopštenju.

U Dambu iz 1941. godine sporno je to što vrane koje pomažu Dambu da leti “imaju prenaglašene crnačke glasove”, a glavna se zove Džim Krou, kao “aluzija na set segregacionističkih zakona na jugu SAD u to vreme”. Petar Pan iz 1953. navodno ismeva domorodačku kulturu, Indijance prikazuje kao ljude koji “pričaju nerazumljivim jezikom” i naziva ih “crvenokošci”. Sijamske mačke iz Maze i Lunje, iz 1955, “podgrevaju” azijatske stereotipe, a kralj Luj iz Knjige o džungli, iz 1968, “rasistička je karikatura Afroamerikanaca”.

U poruci iz oktobra se dodaje da umesto da sadržaj ukloni, Disney želi da “prizna njegov štetan uticaj, uči iz njega i podstakne razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti“, naveli su mediji.

Sadržaj je sada uklonjen.