Moodboard je jedna od omiljenih aktivnosti, a osim što je izrađivanje iste jako zabavno i kreativno, može vam uveliko pomoći da saberete svoje misli, želje i ideje na jednom mestu. Kraj godine nam se polako bliži, a čini nam se da imamo sve više želja, ideja i planova koje želimo ostvariti u 2021. Donosimo nekoliko jednostavnih saveta kako i vi možete da napravite svoj moodboard koji će vam biti vodilja u svim novim projektima koji slede.

Moodboard je vaš podsetnik na sve ono što želite ostvariti u razdoblju koje je pred vama. On je slika vaših želja, nadanja i ambicija, a jedini vam ništa ne brani, dopušteno je apsolutno sve. Savet mnogih svetskih kreativaca pri izradi moodboarda je da budete kreativni, da se ne ustručavate i da ne uskraćujete sebi sanjarenje. Možete ga napraviti na bezbroj različitih načina, na komadu papira, pluti, digitalno. Ono što je važno je da pri biranju sopstvenih ciljeva budete konkretni, istovremeno razmišljajte o malim stvarima, ali nemojte se bojati da sanjate veliko.

Godina koja je pri kraju mnogima je poremetila planove, kako poslovne tako i privatne, sad je vreme da sve stavite na papir, zbrojite i oduzmete, duboko udahnete i krenete u planiranje nove. Razmislite o nekoliko glavnih ciljeva koje biste želeli da ostvarite u godini koja je pred vama. Pogledajte šta niste uspeli ostvariti ove godine, razmislite o razlozima, naučite na greškama i nove ciljeve postavite jasnije i konkretnije.

Ako razmišljate o tome da u novoj godini želite biti zdraviji, više vežbati, uvesti neke nove navike u dnevnu rutinu – napišite ih konkretno. Na primer ako želite jesti zdravije – napišite odluku da ćete svaki dan u svoj obrok uvesti voće. Da ćete do kraja godine moći 30 trbušnjaka više nego ove godine ili da ćete barem jedan vikend mesečno provesti na izletu u planinama. Napišite popis tačnih mesta koje želite da posetite, listu konkretnih vežbi ili pak nekih novih veština koje želite usvojiti. Ako ste na primer odlučili da naučite novi jezik, zadajte da ćete u prva tri meseca znati deset više rečenica na tom jeziku. Ako ste pak odlučili da pustite svoju kreativnost, zadajte sebi da ćete svaki dan 5 minuta vežbati instrument koji ste počeli da svirate ili da ćete jednom nedeljno nešto nacrtati. Što su nam ciljevi jasniji oni će biti lakše sprovodivi.

Ako želite unutrašnji mir, a mnogima nam je to potrebno u ovakvim vremenima, zadajte sebi ciljeve kako ga ostvariti. Je li to kafa svako jutro s voljenom osobom, telefonski poziv dnevno starijim članovima vaše porodice, pola sata za sebe u meditaciji – šta god da preferirate. Kada to vizualizujete biće vam jednostavnije to i ostvarivati – deo po deo. Osim malih stvari bitno je sanjati veliko. Zamislite da imate karijeru koju želite, platu koju želite i što biste s njom učinili, zamislite put na destinaciju na koju ste oduvek želeli ići i napišite šta biste spakovali u kofer. Stavite sebi na listu dokumentarce, knjige ili fotografije koje vas instant mogu odvesti onde.

E sad kad ste otprilike sastavili kako želite da vam iduća godina izgleda – na redu je izrada. Prepustite se mašti, vaš moodboard je ionako samo vaš. Ako izaberete veliki papir, na njega možete lepiti fotografije koje će vas podsećati na ciljeve koje želite ostvariti, možete izrezivati slova iz starih časopisa i od njih sastavljati pojmove na koje se želite fokusirati. Po njemu možete crtati, nadopisivati, lepiti, rezati. Nemojte se ograničavati. Ako izaberete plutu na nju možete okačiti predmete, papire, fotografije i micati ih kada kroz godinu neki cilj ostvarite, a možete ih i ostaviti kao podsetnik da ste nešto što ste zadali i ostvarili.