Gotovo godinu dana nakon prvih zatvaranja američkih koncertnih dvorana zbog pandemije koronavirusa, dodela nagrada Gremi (Grammy) slaviće danas muzičku umetnost i njene zvezde na čelu s Beyonse i njenim hitom koji je proslavio protivrasistički pokret “Black Lives Matter”.

Kao i mnoge druge svečanosti, tradicionalno gala veče bilo je odloženo zbog pandemije i ove će se godine najvećim delom odvijati virtuelno, kroz nastupe uživo i snimljene sekvence.

Beyonce je s 9 nominacija ponovo glavna zvezda, premda je više puta bila poražena u glavnim kategorijama što je izazvalo kontroverze, a slede je mlade nade Tejlor Svift, Dua Lipa i Rodi Rič, koji su nominovani u šest kategorija.

Queen B, umetnica je koja ima najviše nominacija za Gremi, ukupno 79. Isto kao ser Pol Makartni i jedan manje rekordera u svim kategorijama: supruga Džej-Zija i legendarnog Kvinsija Džonsa koji ih imaju po 80.

Njena pesma „Black Parade“, izdata u junu u svetlu velikih antirasističkih protesta podstaknutih policijskim nasiljem, smatra se favoritom za prestižne nagrade za najbolju pesmu i kompoziciju godine.

Mnogi stručnjaci klade se, međutim, na Dua Lipu, koja je rizikovala s objavom plesnog disko albuma tik pred zatvaranje zbog pandemije i požnjela velik uspeh.

Miljenica Gremija u prošlosti, Tejlor Svift, ove godine je nominacije osvojila drugačijom strategijom: usred pandemije izdala je „Folklore”, album koji je iznenadio svojom jednostavnošću i blagošću pozivajući na povratak Zemlji.

Mlada Bili Ajliš, koja je prošle godine izazvala senzaciju osvojivši nagrade u četiri važne kategorije, mogla bi i na ovom 63. izdanju nagrade biti uspešna, ali prete joj Post Malone, Džastin Biber i reper DaBaby.

Na putu joj se isprečila i vatrena reperka Megan Thee Stallion s četiri nominacije, uključujući za najboljeg novog izvođača, koja ima jako dobre izglede. Remiks njene pesme „Savage“ s Beyonce takođe je u trci za nagradu za najbolji video godine.

Pokret „Black Lives Matter“ i umetnici koje je inspirisao takođe su snažno zastupljeni, s reperom Lilom Bejbijem i njegovom pesmom „The Bigger Picture“, koja je dobila dve nominacije, kao i antirasistička himna „I Can’t Breathe“ izvođačice H.E.R., nominovanom za pesmu godine.

A publika?

Iako nije nominovan u glavnim kategorijama, pevač Harry Styles i njegova pesma „Watermelon Sugar“ nalaze se na dugom popisu zvezda koje će dodelu nagrada pokušati da pretvore u pravu svečanost muzike koja bi inače nalikovala na dugu i dosadnu dodelu školskih priredbi putem Zooma.

Zlatni globusi su u februaru platili su cenu pandemije, privukavši 62 posto manje publike nego prethodne godine.

Megan Thee Stallion trebalo bi takođe da nastupi, kao i reperka Cardi B. koja ove godine nije nominovana. Duo je zapalio radio stanice ovog leta s hitom „WAP“, ali Kardi B. je navodno zatražila od žirija da pričeka izlazak njenog albuma iduće godine kako bi uzeo u obzir njenu kandidaturu.

Učestvovaće i Tejlor Svift, Rodi Rič, Bili Ajliš, Dua Lipa, Post Malone i DaBaby, kao i južnokorejski idoli BTS, nominovani u kategoriji pop muzike. Svečanost, koju će voditi komičar Trevor Noa, biće održana danas u Los Anđelesu.