Bijonse i Tejlor Svift su postavile neke nove i izjednačile dosadašnje rekorde Gremi nagrada. Bijonse je u nedelju uveče osvojila 28. Gremi, postavši tako najnagrađivanija žena u istoriji, pretekavši pevačicu Alison Kraus.

„Tako sam počašćena, tako sam uzbuđena”, rekla je ona, primajući nagradu u kategoriji za najbolje R&B izvođenje.

Tejlor Svift se takođe upisala u istoriju na nedeljnoj ceremoniji, postavši prva ženska umetnica koja je tri puta osvojila album godine. Zvezda je nagrađena za album Folklor, koji je nastao tokom perioda izolacije usled pandemije korona virusa. Prethodno je osvajala nagrade za album godine 2010. za Firles (Fearless)i 2016. godine za i pop opusom 1989. Tejlor je ušla u više nego probrano društvo – samo su još trojica umetnika tri puta osvojili nagradu za album godine: Frenk Sinatra, Pol Sajmon i Stivi Vonder.

Glavni pobednici

Album godine: Tejlor Svift Folklor (Folklore)

Pesma godine (Record of the year): Bili Ajliš – Sve što sam želela (Everything I Wanted)

Pesma godine (Song of the year): H.E.R. (H.E.R.) – Ne mogu da dišem (I Can’t Breathe)

Najbolji novi izvođač: Megan Stalion (Megan Thee Stallion)

Bijonsin 28. Gremi predstavljen je u čast Crne parade (Black Parade), proslave crne moći i izdržljivosti, koju je objavila 19. juna prošle godine. „Kao umetnica, verujem da je moj posao da odražavam vreme, a bilo je to tako teško vreme”, rekla je dok je preuzimala nagradu. „Tako sam želela da uzdignem, ohrabrim, proslavim sve prelepe crne kraljice i kraljeve koji nastavljaju da me nadahnjuju i nadahnjuju svet”.

Sa ukupno 28 Gremija, Bijonse se sada izjednačila superproducentom Kvinsijem Džonsom. Samo dirigent klasične muzike ser Džordž Solti ima više – 31. Bijonse je takođe bila deo još jednog istorijskog trenutka – kada je Megan Stalion postala prva umetnica koja je osvojila nagradu za najbolju rep pesmu. Muzičarka iz Hjustona dobila je nagradu za hit Sevidž (Savage Remix), u kojem i Bijonse peva deo.

Pevačica H.E.R. pobedila je u kategoriji pesma godine za „Ne mogu da dišem” (I Can’t Breathe), što su zapravo poslednje reči Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo u Mineaopolisu posle policijske brutalnosti. Njemu je policajac stavio koleno na vrat i pritiskao ga, a 46-godišnji Flojd je, moleći za život, govorio: „Ne mogu da dišem, ne mogu da dišem”. Te njegove reči bile su jedan od glavnih slogana masovnih protesta koje je izazvala njegova smrt, kao i smrt Brione Tejlor.

Prihvatajući nagradu, H.E.R. je rekla da nikada nije mogla ni da pomisli da će se „moj strah i moj bol pretvoriti u udar”. „Zbog toga pišem muziku i tako sam zahvalna”, dodala je pevačica čije je pravo ime Gabrijela Vilson. „Ovu pesmu sam snimila sama u svojoj spavaćoj sobi u kući moje mame”, rekla je. „I želim da se zahvalim tati – plakao je, bio je u suzama kada sam napisala pesmu i pevala mu je. On je prvi čuo.” „Ali zapamtite”, poručila je: „Mi smo promena koju želimo da vidimo i znate da ta borba koju smo imali u sebi leto 2020. zadržava tu istu energiju. Hvala vam.”