Robna kuća IKEA je svoje ime izgradila na komadima nameštaja odličnog dizajna i pristupačnih cena, koje kupci s lakoćom sastavljaju sami. No poput mnogih brendova sve više razmišljaju o održivosti i ekološki prihvatljivim potezima kojima bi smanjili štetan uticaj na okolinu, a tako se, između ostalog, rodila ideja o otvaranju prvog second hand shopa.

Kao što možda znate, IKEA u svojim radnjama već ima deo s komadima nameštaja po posebnim cenama koji su na ovaj ili onaj način oštećeni ili nepotpuni, a koje možete kupiti pa sami popravljati. Takvi komadi nameštaja, već restaurirani od strane robne kuće IKEA do prvobitnog sjaja, moći će da se pronađu u prvoj second hand radnji koju brend planira da otvori u Švedskoj.

Radnja će biti smeštena u prvom svetskom upcycling shopping centru ReTuna u švedskom gradu Eskilstuna. Kao što je svaki već korišćeni komad odeće ili nameštaja u ReTuni osvežen do prvobitnog sjaja ili pretvoren u nešto drugo, jednako funkcionalno, tako će IKEA oštećeni ili korišćeni nameštaj iz svoje obližnje robne kuće predstaviti u novom svetlu i kupcima dati mogućnost kupovine osveženih komada po nižim cenama.

Kao i sa svim proizvodima unutar ReTune, na taj način promoviše se recikliranje, upcycling i upotreba već postojećih komada bez potrebe za proizvodnjom novih.

Osim što će na taj način smanjiti količinu otpada, IKEA će DIY entuzijastima (pogotovo onima koji uživaju u #ikeahacks rešenjima) dati još prilika i ideja da već postojeće komade nameštaja vide na nov način.