Da li se i vama dešavalo da ne istrajete u svojoj nameri da smršate pa onda mrzite sebe i pomerate dijetu za sledeći ponedeljak? Ukoliko i sami želite da počnete da se hranite zdravije, ne da biste izgledali lepo za leto, već zato što želite da održavate kilažu i budete zadovoljni sobom tokom cele godine, ovde možete pronaći par korisnih saveta koji će vam u tome pomoći.

Za početak, šta pijete u toku dana?

Ukoliko želite da živite zdravije, ali i ostvarite fine rezultate kada je reč o vašem fizičkom izgledu, jako je važno šta unosite tokom dana i pritom se ne misli samo na hranu. Dozvoljena pića bi trebalo da budu voda (izračunajte koliko vode treba da popijete u odnosu na to koliko ste visoko, koliko imate kilograma i da li trenirate ili ne), limunada i drugi sveže ceđeni, prirodni sokovi, kao i zeleni, čaj od koprive ili neki drugi koji vam prija, naravno, bez šećera. Kafa je u redu, ali crna, bez dodataka, što znači da zaista treba da zaboravite na gazirane sokove, kafe koje su kalorične kao regularan obrok, i slične nezdrave napitke.

Kako se hranite?

Generalno, brza hrana je veliki food no-no za sve one koji vode računa o ishrani i zdravlju. Izbegavajte pekaru, beli hleb zamenite onim integralnim, od celog zrna žitarica, a u ishranu uključite što više svežeg voća i povrća! Hraniti se što zdravije je ozbiljan imperativ u poslednje vreme, naročito ako vam je važno da se osećate dobro, osveženo i da budete puni energije.

Napravite plan ishrane – i držite ga se!

Između dobre namere, čvrste odluke i generalno fitnes očekivanja i realnosti veliki je jaz, ali ukoliko ste mudri i proračunati, nije teško ostvariti odluku da se hranite zdravije. Razmislite o svojoj dosadašnjoj ishrani, izbacite sve što je višak, što vam ne prija i što nije zdravo i napravite plan koji će uključivati prethodno navedene namirnice. Preporučuje se da hranu pripremate kod kuće.

Obavezno doručkujte!

Obavezno doručkujte – kod kuće! Da, ovo znači da ćete morati da ustanete makar pola sata ranije, ali bolje je da malo pomerite alarm nego da usput završite u pekari sa picom i moka kafom! Uz sveže namirnice iz frižidera uvek možete da napravite voćnu salatu, smućkate smuti, napravite domaću ovsenu kašu ili musli… Mnogo je opcija koje su zdravije, a jednako ukusne i da, držaće vas sitim!

Kada niste kod kuće – budite disciplinovani!

Najveći problem je ishrana van kuće. Najbrže i najlakše rešenje je uvek pica, naravno, ali čak i kada nemate mnogo vremena i negde večito žurite, pokušajte da odaberete najzdraviju opciju – kuvano jelo, voće ili bilo šta (zdravo) iz prodavnice zdrave hrane. Možda će na početku biti previše razmišljanja i biće vam teško da se uklopite u svoje zamisli, ali posle nekog vremena će vam preći u naviku. A tada vam više ništa neće stajati na putu!