Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Univerzitet u Kragujevcu najavili su konkurs za upis na Master 4.0 program pod nazivom Razvoj kompjuterskih igara. Ovo su prve master studije iz oblasti gejminga u Srbiji, nastale kroz saradnju državnih univerziteta i nekih od najpoznatijih domaćih gejming studija. Prijavljivanje zainteresovanih kandidata trajaće od 12. do 19. novembra.

“Gejming, kao atraktivna i konstantno rastuća grana privrede, izazov je za mnoge mlade ljude i zahteva sve veći priliv stručnjaka koji digitalne umetnosti vide kao svoju karijeru. Verujemo da će Univerzitet u Kragujevcu opravdati poverenje polaznika ovog kursa i da ćemo, u saradnji sa drugim učesnicima u realizaciji ovog nastavnog programa, otvoriti put ka najvišim obrazovnim i naučnoistraživačkim dometima iz ove oblasti”, rekao je rektor kragujevačkog univerziteta prof. dr Nenad Filipović.

Tokom trosemestralnog programa, budući studenti će biti u prilici da slušaju predmete kao što su digitalna animacija, 3D modelovanje, principi zvuka i muzike u kompjuterskim igrama i sistemi virtualne realnosti. Akcenat će biti stavljen i na poslovne veštine potrebne za uspeh na globalnom gejming tržištu.

“Srpski gejming sektor je već prepoznat kao izuzetno perspektivan kada ga je prošle godine američka organizacija Startup Genome uvrstila u jedan od dva sektora domaćeg startap ekosistema sa najvećim potencijalom. Prema nekim procenama, u Srbiji već postoji više od 100 studija i timova koji se bave pravljenjem igara. Za dalje jačanje ovog sektora važno je osigurati ne samo da postojeće kompanije mogu da zaposle kadrove sa relevantnim znanjima, već i da izgradimo ljude koji će biti spremni da pokrenu nove kompanije, probiju se na globalnom tržištu i nastave da stvaraju nove poslove.”

Program je okupio predavače sa Fakulteta inženjerskih nauka, Filološko-umetničkog fakulteta, Instituta za informacione tehnologije i Prirodno-matematičkog fakulteta, ali i predavače iz inostranstva i predstavnike softverskih kompanija među kojima su 3Lateral, Playrix RS i Ubisoft, kao i Steinbeis institut, Comtrade Digital Services i Propter. Program podrazumeva obaveznu stručnu praksu od najmanje osam nedelja u nekoj od uključenih kompanija.

Pravo na upis imaju svi studenti koji su stekli visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama u obimu od 240 ESPB na srodnim umetničkim ili studijskim programima iz polja tehničko-tehnoloških nauka. Kandidati neće polagati prijemni ispit, već će se rang lista utvrđivati na osnovu rezultata prethodno završenog školovanja.

Planirano je da se na program upiše najviše 35 studenata – 15 školarina obezbediće Ministarstvo prosvete, pet Inicijativa „Digitalna Srbija“ (bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ova organizacija), pet Univerzitet u Kragujevcu, dok će najviše deset studenata samostalno finansirati školovanje.

Izvor: Nova.rs