Nije čudo da je ovo filipinsko ostrvo dobilo nagradu Travel + Leisure’s Best Awards 2020 za najlepše ostrvo na svetu: njegova obala je prepuna idiličnih snežno belih plaža s kristalno čistim morem, a za posebni užitak tu su dramatične planine kojima je okruženo.

Ova magična destinacija je visoko na našoj „gde nakon korone“ travel listi. Smešten između Južnokineskog mora i mora Sulu, Palawan poseduje zapanjujuću floru i faunu, koja uključuje tropsku prašumu, beskrajne plaže i zelenilom obrasla brda, a među svom tom lepotom kriju se ljupke i nažalost ugrožene životinjske vrste poput malih pandi i paunova.

Podmorje ostrva jednako je lepo i prepuno života. Palawan je jedna od deset najboljih lokacija na svetu za ronjenje, na koju ronioci iz celog sveta, osim životinja i biljaka, dolaze da vide i 12 olupina japanskih brodova iz Drugog svetskog rata, koje je moguće pronaći na dubini do 40 metara.

Ono što se nikako ne sme propustiti je i poseta nacionalnom parku Puerto Princesa (ako se ne bojite guštera, zmija i majmuna kojima vrvi), a u kojem je najveća atrakcija vožnja najdubljom plovnom podzemnom rekom u brodovima na vesla. Ljubitelji životinja zasigurno će obići i utočište divljih životinja Calauit, a njihovo sledeće “must see” mesto je greben Coron, koji se sastoji od sedam jezera okruženih impresivnim liticama.