Putovanja su nešto što nas obogaćuje i omogućuje da proširimo svoje vidike. Zbog toga jedva čekamo da ponovo počnemo da istražujemo svet. Upoznavanje novih mesta, ljudi, njihove kulture i običaja stvara neprocenjiva iskustva koja obogaćuju svakog čoveka. U nadi da će 2021. doneti ipak neke bolje dane, pravimo listu svih destinacija i skrivenih kutaka koje jedva čekamo da posetimo.

Jedna od destinacija na koju se uvek rado vraćamo i koju se stvarno isplati istražiti je Nemačka. Njenih 16 saveznih pokrajina, s veličanstvenim krajolicima, tradicijom i regionalnim obeležjima skrivaju mnoga iznenađenja. Veličanstveni Berlin je destinacija na koju ćete se iznova vraćati, baš kao i u Hamburg, pomorsko središte na severu zemlje. Tu su i uvek divni Köln i München, ali i mnogi drugi, manje popularni gradovi u koje ćete se zaljubiti. 3 neizvikane nemačke destinacije koje morate staviti na svoju travel listu donosimo u nastavku.

1. Frankfurt

Prva stvar koja vam verovatno padne na pamet pri pomisli na Frankfurt je njegov aerodrom, jedan od najvećih i najužurbanijih u Europi. Zbog toga je ovaj grad mnogima često samo mesto u prolazu, ali on je mnogo više od toga. Punim nazivom Frankfurt am Main, najveći je grad u pokrajini Hessen i peti po veličini grad u Nemačkoj.

Ova moderna metropola dom je trećem po veličini aerodromu u Europi, brojnim svetskim kompanijama kao i bankarskom centru u kojem se nalazi frankfurtska berza i sedište Evropske središnje banke. Frankfurt je prepoznatljiv po svojim visokim neboderima zbog čega ga nazivaju evropskim Manhattnom, odnosno kako oni kažu – ‘Mainhattan’. No, osim modernih, staklenih nebodera, Frankfurt je grad bogate istorije i tradicije, s raznovrsnom kulturnom ponudom.

Veličanstveni muzej Städel jedan je od najistaknutijih muzeja u Nemačkoj, a sadrži remek-dela renomiranih umetnika poput Moneta i Picassa i prikazuje najbolje od evropske umetnosti, od ranog 14. veka do danas. Njemački filmski muzej, Muzej arhitekture i umetnička galerija Schirn Kunsthalle samo su neke kulturne institucije koje se isplati posetiti.

2. Dresden

Iako se za mnoge gradove kaže da su gradovi kulture, kad to kažemo za Dresden, stvarno ne preterujemo. Ovaj istočnonemački grad, smešten na čarobnoj reci Elbi, osvojiće vas na prvi pogled svojom lepotom i modernim načinom života.

Iako je tokom Drugog svetskog rata bio najbombardovaniji grad u Evropi, veliki deo Dresdenove stare jezgre je rekonstruisan i obnovljen. Ovde ćete videti predivne istorijske i kulturne spomenike i građevine. Najpoznatije među njima su zgrada opere Semperoper, protestantska crkva Frauenkirche, kao i katolička katedrala Hofkirche. Palata Zwinger i Kraljevska palata još su neke od veličanstvenih građevina koje vredi videti i obići, kao i dresdenski dvorac iz 15. veka.

Bruhlska terasa je veliki plato na kojem se nalazi mnoštvo istorijskih zgrada, dok je u podnožju ograđena šetnica s restoranima gde uz jelo možete uživati u predivnom pogledu. 15-ak minuta hoda dalje naići ćete na Grossen Garten, najveći gradski park s palatom iz 17. veka, botaničkim vrtom i malom park-železnicom kojom možete obići vrt.

3. Nürnberg

Impresivan, uzbudljiv, živopisan i moćan – samo su neki epiteti koji se vežu za Nürnberg, bavarski grad burne i bogate prošlosti koji odražava nemačku istoriju još od srednjeg veka. Zaštićen dvorcem, novi je duh oživeo grad u vreme kad su malo koji drugi gradovi mogli da ponude takav kvalitet života, a isto vredi i danas.

Nürnberg je drugi po veličini grad u Bavarskoj nakon Münchena, od kojeg je udaljen oko 170 km. Njegova najpoznatija atrakcija je Nürnberški dvorac koji dominira gradskim horizontom. Moćna fortifikacija izgrađena je oko 1140. godine i smatra se jednom od najvažnijih očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Evropi. S tornja visokog 351 metar možete uživati u predivnom pogledu na grad. Šetnja gradskim zidinama, koje je Nürnberg uspeo sačuvati, odličan je način da razgledate grad. Staza duga oko 5 km odvešće vas do mnogih vrata i kula koje možete istražiti. Na središnjem gradskom trgu Hauptmarktu videćete predivnu, 19 metara visoku gotičku fontanu nazvanu Lepa fontana, a ovde se nalazi i Stara gradska većnica s veličanstvenim vratima, tamnicama i komorama za mučenje.

Istoriju Nürnberga možete upoznati i kroz njegove brojne muzeje. Germanski nacionalni muzej ima više od milion predmeta koji svedoče o umetničkoj i kulturnoj istoriji regije, a ujedno je i najveći istorijski muzej u celoj zemlji. Muzej u kojem će sigurno uživati i veliki i mali je Muzej igračaka gde ćete se upoznati s razvojem igračaka od srednjeg veka do danas i dobiti uvid u igračke izrađivane u samom gradu koji je vekovima bio poznat po svojim lutkarima.

Suprotno tome, druga mesta u Nürnbergu služe kao nužni podsetnici na mračne godine duge istorije grada. Ona uključuju Dokumentacijski centar gde se nekad okupljala nacistička stranka i gde su nacionalsocijalisti organizovali svoje povorke.

A baš kao i Dresden, i Nürnberg se može pohvaliti svetski poznatim božićnim sajmom pa je decembar inače odličan mesec da ga posetite. No, bez obzira u koje doba godine odlučite otići na putovanje u Nürnberg, svakako probajte poznatu nurberšku kobasicu (Nürnberg rostbratwurst). Zapisi pokazuju da se ove ukusne male kobasice ovde poslužuju od 14. veka. Pogled u njihovu istoriju zaista je kulinarski užitak.