Pandemija je zaustavila gotovo celi svet, uključujući i brojne glamurozne crvene tepihe i nas zakinula za omiljenu razbibrigu – ocenjivanje toaleta slavnih zvanica. Jedna od najzanimljivijih svakako je i Met gala koja se obično održavala prvog ponedjeljka u maju, a poslednji put je održana 2019. s temom Camp: Notes on Fashion koja je iznedrila nezaboravne kreacije.

Prošle godine je preskočena usled pandemije, a čini se da će se ove održati, ali nešto kasnije. Met gala najavljuje izložbe koje organizuje Costume Institute Metropolitan Museum of Art u New Yorku, muzeja koji danas obeležava 151. godišnjicu postojanja.

Costume Institute ove godine slavi 75. godišnjicu i tim povodom priprema izložbu u dva dela. Prvi deo, ‘In America: A Lexicon of Fashion’ otvoriće se u Anna Wintour centru 18. septembra 2021., a druga, ‘In America: An Anthology of Fashion’ je predviđena za maj 2022. u American Wingu muzeja, te će obe trajati do maja 2022.

Tim izložbama se želi odati počast američkoj modi i dizajnerima, iskoristiti postojeće muzejske kolekcije, i prikazati savremeno stvaralaštvo američkih dizajnera i istražiti američki identitet. U pandemijskoj godini teme održivosti stavljene su u fokus, te su mnogi ponovo ‘otkrili’ lokalnu proizvodnju. Kustos Andrew Bolton smatra da su američki dizajneri predvodnici promena u promišljanju tema održivosti, različitosti i inkluzivnosti pa želi američkoj modi vratiti moć pričanja priče.

Izložbi će prethoditi gala večera koja generiše većinu sredstava za Costume Institute, a najavljena je za 13. maj 2021., što znači da imamo konkretan datum kada ćemo moći da prelistamo galerije slika i videti što su odenuli pozvani. Jedva čekamo!