Veganska ishrana, ali i smanjeni unos mesa i proizvoda životinjskog porekla postaju sve popularniji, što zbog brige o životinjama, što zbog zdravstvenih razloga. Iako vam se možda čini da je zbog brojnih opcija izbor veganskih izvora proteina lagan, to nije u potpunosti tačno jer se proteini u biljkama razlikuju od onih životinjskog porekla.

Naime, životinjski proteini su potpuni, odnosno sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo treba, dok biljni većinom nisu. Međutim, pravilnom kombinacijom različitih biljnih izvora proteina možete u jednom obroku uneti sve potrebne aminokiseline i tako dobiti potpune proteine. Jedan od primera takve kombinacije su mahunarke i pirinač.

Odlična stvar kod veganskih izvora proteina je njihova raznovrsnost. Postoji toliko različitih mahunarki, žitarica i proizvoda na biljnoj bazi koji su bogati proteinima, a koje tokom dana možete konzumirati i tako uneti raznovrsnost u svoju ishranu.

U nastavku smo sastavili popis najboljih veganskih proteina koji će uneti raznolikost u vašu ishranu te su odlična zamena za meso i proizvode životinjskog porekla.

SEITAN

Napravljen od pšeničnog glutena, seitan je izvrsna zamena za meso. Osim što ga možete marinirati, seitan možete pripremiti na većinu načina na koje biste pripremili piletinu ili svinjetinu. Ne sadrži holesterol, ali zato ima veliku količinu kalcijuma i čak 75% proteina.

EDAMAME

Mlada soja, odnosno edamame, godinama je bila jedna od glavnih namirnica u istočnoj Aziji. Edamame je danas popularan u celom svetu zbog visokog udela proteina (11 grama proteina na 100 grama) i zbog lake pripreme – dovoljno ga je skuvati i oljuštiti da biste dobili ukusan prilog svom obrok.

TOFU

Za tofu se može reći da je kralj veganskih proteina. Možete ga kupiti u većini supermarketa i pripremiti na razne načine kao i aromatizovati po sopstvenom ukusu.

GRAŠAK

Osim što sadrži visoku razinu vitamina A i C, grašak je bogat i proteinima. Laka priprema, dostupnost tokom cele godine i iznimna hranjiva vrednost čine ga odličnim dodatkom vašoj ishrani.