Nije teško uneti dovoljno proteina u organizam ukoliko jedete meso, pa čak i ako ste vegetarijanac, ali problemi nastaju ako ste vegan. Tada može biti malo komplikovano uneti dovoljno proteina, koji su svakako vrlo bitni deo ishrane svakog pojedinca. Međutim, samo treba pronaći namirnice koje će vam u tome pomoći i prionuti na osmišljavanje recepata, te vam zato preporučujemo nekoliko njih.

Pirinač

Možda i najočiglednija namirnica sa liste i jedna od onih koja se može kombinovati sa najvećim brojem sastojaka. Svaka vrsta pirinča sadrži dosta proteina, ali ukoliko želite malo zdraviju opciju, odlučite se za neku integralnu varijantu.

Humus

Svestrani namaz popularan je odavno i to nije bez razloga, jer je vrlo zdrav za naš organizam. Može da bude umak ili sos, kao i premaz za sendvič, a sve to uz bogatstvo proteina. Možete konzumirati i same leblebije, od kojih se on pravi, u pečenoj ili nekoj drugoj verijanti.

Tofu

Još jedna namirnica koja je veoma svestrana, odnosno upotrebljiva u raznim jelima – karijima, salatama, jelima iz voka… Kako se pravi od soje, tofu je bogat proteinima i doneće veoma korisne sastojke onome ko ga konzumira.

Puter od kikirikija

Ne samo da je bogat proteinima, nego je i preukusan. Može biti deo slanih ili slatkih jela, prosto namazan na komad hleba, umućen u ovsenu kašu, dodat u testeninu… Izbor je na vama, a dobar je i kao užina nakon vežbanja, naročito u kombinaciji sa bananom.

Kinoa

I ova namirnica je toliko ukusna da ćete hteti stalno da je pripremate nakon što je prvi put probate. To možete činiti kad god poželite, jer je prepuna vitamina, proteina, vlakana i gvožđa. Može biti zamena za pirinač ukoliko vam je dosadio.

Čia semenke

Sigurno ste već čuli da spadaju u sperhranu, a dobro je to što mogu ići i u slatka i u slana jela. Upijaju tečnost i nabubre, pa mogu biti deo pudinga ili na primer toping za slana jela. Neki ih smatraju zamenom za jaja u pripremi veganskih jela, što govori dovoljno o njihovoj hranljivosti.

Pasulj

Od svih vrsta pasulja, sigurno ćete pronaći neki koji vam se sviđa. Može se skuvati ili ispeći kao prebranac, ali i dodati u salatu sa raznim sastojcima. Svakako preporučujemo svima da probaju bar u nekoj varijanti, verovatno će ga rado uvrstiti u ishranu.

Heljda

Ne samo da je prepuna proteina, već sadrži i bitne minerale poput gvožđa, bakra i magnezijuma. Može se kuvati i dodati u supu, biti deo kreativnih vitaminskih salata ili spremiti kao deo glavnog jela.