Napokon se i to dogodilo, u New Yorku je otvorena prva specijalizovana Google radnja u kojoj će svi ljubitelji moći i fizički da isprobaju sve njihove gadgete. Ono što je zanimljivo da se na ovu radnju čekalo jako dugo ako uzmemo u obzir Apple koji je i pokrenuo celi taj trend specijalizovanih maloprodajnih objekata. Smešten u Njujorškoj četvrti Chelsea, u podnožju zgrade gde se nalaze Googleove kancelarije, odmah je privukao pažnju zaljubljenika u tehnologiju.

Iako je Google jedna od najvećih (i najskupljih) svetskih firmi, ovaj potez među stručnim krugovima smatra se velikim preduzetničkim poduhvatom. Ali, zašto je tome tako? Njihova online prodaja svakako dobro broji svoju zaradu, no čini se kako otvaranje fizičke radnje nije poduhvat koji se odrađuje “samo tako”. Bitna je stvar ići u korak s konkurencijom, ali i osluškivati potrebe potrošača koji i dan danas rado vole fizički otići u radnju ili showroom kako bi mogli “osetiti” proizvod koji ih eventualno zanima.

Pogotovo kada je reč o tehnologiji. No, ne radi se u ovom slučaju samo o tome. Ovaj Google store će osim asortimana u kojem će se nalaziti njihovi hardverski proizvodi (pametni uređaji, Pixel telefoni, razni gadgeti, suveniri i brojna dodatna oprema) imati funkciju i kao mesto boljeg upoznavanja s brendom. Zasad nije poznato je li ovo prva u nizu radnji ili pilot projekat, ali svakako će se o ovom poduhvatu i ubuduće pisati.

Osim po svojim proizvodima i uslugama Google je često sinonim za zanimljivo radno okruženje, počevši od regrutovanja zaposlenih do svih njihovih beneficija. Njihovi šareni ofisi s mnoštvo soba za opuštanje, razonodu i razvijanje kreative, mame uzdahe brojnim agencijašima širom sveta koji takav standard zaposlenja ipak još ne mogu priuštiti. Google je upravo i u ovom novootvorenoj radnji odlučio pokazati “kako oni to rade” pa je tako naglasak i na njihovim radnim procesima, proizvodnjom koja uključuje održivost, približavanju svojih kreativnih procesa potrošačima – jer budimo realni to je ono što danas privlači kupce. Više ne kupujemo samo proizvod, kupujemo brend – priču koja stoji iza njega. Upravo zato danas brojni svetski tehnološki divovi jako puno ulažu u kreiranje i plasiranje lepe slike o sebi van, jer lakše ćemo postati kupci i obožavatelji ako bolje upoznamo onoga ko se krije iza samog brenda. Hoće li se ovo pokazati kao dobar poslovni potez, ostaje da vidimo. Pažnju javnosti zasad ima.