Svi smo umorni od posla i za nastavak punom parom lek je vikend-pauza daleko od grada, vreve, sirena, smoga i dnevnih vesti. Pauza usred ničega, u selu ili netknutoj prirodi, kraj neke vode je sve što nam treba.

Imamo 5 fenomenalnih predloga da za ovaj vikend, ili neki drugi, nakratko pobegnete iz grada!

1. Etno-domaćinstvo Veliki Grabovski

Etno-domaćinstvo Veliki Grabovski nalazi se u selu Grab u Dragačevu, gde ga su ga Ljija i Zoran Jovičić osnovali 2005. krčeći na Jelici svoju šumu. Veliki Grabovski je na 620 metara nadmorske visine, tačno na onom mestu odakle se pogled pruža na celu Guču.

Brojni posetioci taj pogled proglasili su nečim najvrednijim što se može naći na Grabu i nazvali ga „pogled vredan milion dolara“. Ovaj kompleks rastao je godinama, a sada već može da primi 30 gostiju na bazi punog pansiona. Osim glavne kafane u kojoj se možete okrepiti, popiti kafu ili domaći sok ili prosto sesti i uživati u prizoru i muzici, Veliki Grabovski ima šest vajata-kućica, u kojima se možete i odmoriti i prenoćiti.

2. Koliba usred ničega – Previja na Zlatiboru

Pošto je modernom čoveku teško da nađe doslovno taj čistac i izoluje svoje biće, da se sjedini s prirodom i oslušne kako mu kucka srce, možda je ovo rešenje – Planinska koliba Previja na pitomom Zlatiboru, u naselju Vodice.

Kad zakoračite na Previju, nećete videti ni beton, ni elektronsku bravu, ništa sivo. Sačekaće vas topli osmeh i dobrodošlica domaćina, koji će vam otkriti šta sve krije drvena kolibica ušuškana između mirišljavih borova. I vrlo brzo ćete se osećati kao kod kuće, a u idiličnoj kolibi o kakvoj ste sigurno oduvek maštali.

A osim što odiše mirom, kućica ima dnevni boravak s kaminom i TV ravnog ekrana, ukoliko baš hoćete da pogledate neki program ili film za opuštanje, ima i opremljenu kuhinju s trpezarijom i kupatilom sa tuš-kabinom. Ima i internet, krevetac za bebe, parking…

3. Bungalovi na Drini

Malo je u našoj zemlji mesta kao što je Perućac. Ako osetite potrebu za iskonskim čarima prirode, onda ćete zasigurno doći i pokloniti svoje srce i dušu ovim predelima. Ali ono što ovo mesto čini tako privlačnim jeste moćna reka na kojoj maltene stoje bungalovi. Idealno za vikend posle kog ćete tretirani negativnim jonima lakše dočekati ponedeljak.

4. Hotel Ramonda – Rtanj

Prirodno dobro Specijalni rezervat „Rtanj“ je zaštićeno područje međunarodnog i nacionalnog, izuzetnog značaja prve kategorije. Opevan u pesmama kao sedište srpskih bogova, Rtanj, čija precizna piramidalna geometrija, matematika zlatnog preseka, nestvarna priroda, pojačan elektromagnetizam, istančane frekvencije, samoniklo lekovito endemsko bilje i zdrava energetska zračenja intrigiraju svet, okružen je aurom mistike.

Bilo da tragate za ostacima drevnih civilizacija, blagom koje se po predanju nalazi na ovim prostorima, vanzemaljcima za koje neki veruju da posećuju upravo Rtanj, energetskim poljima koja isceljuju ili samo za okrepljujućim odmorom koji puni životnom energijom, hotel Ramonda je tu da vam pruži nezaboravan doživljaj, ispuni sva vaša očekivanja… i više od toga.

5. Zdravkovac vikendica

Od prvog dana, ovo divno parče zemlje u pitomom krajoliku planine Rudnik, spontano je “kršteno“ kao “Zdravkovac“ po imenu glave porodice koja je pre dve decenije spontano i bez jasnog plana ali s velikom inspiracijom započela izgradnju svega onoga što danas čini Zdravkovac.

Baš iz ovog razloga, pri svakom koraku koji napravite u Zdravkovcu osetićete prijatnu, nenametljivu energiju krajolika u koji je Zdravkovac integrisan svojom šarmantnom i autentičnom arhitekturom jer je građen bez žurbe i s puno ljubavi.