Čini se da su svi ove godine pohrlili na Zlatibor i Kopaonik, iako to nisu jedine dve destinacije na kojima možete da zimujete ove sezone. Srbiju su zapanjile bezobrazne cene na Zlatiboru, a ništa bolje nije ni na Kopaoniku, gde su ogromne gužve.

Ukoliko želite da izbegnete sve to, verovatno tražite alternativna mesta za zimovanje. Evo naših predloga:

1. Divčibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 km od Beograda. Zimi, snežne padavine su obilne i Divčibare postaju omiljena destinacija ljubitelja snega i skijanja.

Ski staza „Crni vrh“ duga je 850 m, sa visinskom razlikom od 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta “Crni vrh”, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara.

Dnevna ski pas karta je 1.400 dinara, sedmodnevna 6.700 a desetodnevna 7.300 dinara. Najniža cena za četiri noćenja kreće se od oko 14.000 dinara.

2. Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

Dnevna karta je 700 dinara, trodnevna 1.800 a šestodnevna 3.500 dinara – za ski pas u okviru hotela Omorika. U mestu Kaluđerske bare ćete za četiri noćenja minimalno platiti oko 6.000 dinara.

3. Stara planina

Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra. Oni koji vole isključivo seoski turizam neće se pokajati ukoliko odu na ovu planunu. U selima podno Stare planine sve više meštana bavi se ovom vrstom turizma.

Ski centar Stara planina nalazi se na visini od 1.723 metara. Najviši vrh Stare planine, i drugi po redu u Srbiji je Midžor. Nalazi se na preko 2.000 metara nadmorske visine, odakle se pruža neverovatan pogled za sve koji odluče da ga osvoje. Jedan od najlepših predela Stare planine je Babin zub, zaštićen prirodni rezervat koji je ujedno i najveći skijaški centar ove planine. Čine ga tri skijaške staze: Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada.

Cena poludnevne ski pas karte je oko 1.590 dinara, dok je cena dnevne 2.090. Za sedam dana platićete 8.970 dinara, a za deset 9.770 dinara. Može se naći smeštaj gde ćete četiri noćenja platiti oko 8.000 dinara.

4. Zlatar

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji , između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom od od 1.627 metara.

Na planini ima dosta restorana, kafića, terena za sport i rekreaciju, kao i ski staza dužine 800 metara. Ukoliko se odlučite za boravak na Zlataru, obavezno posetite etno selo Štitovo i manastir Mileševu. Zlatar je od Beograda udaljen oko 260 kilometara, od Užica 60 kilometara, a od Novog Sada oko 350 kilometara.

Smeštaj se može naći već od 8.000 dinara za četiri noćenja.

5. Gučevo

Gučevo se nalazi iznad banje Koviljače, u blizini Loznice. Njen najviši vrh je Crni vrh na nadmorskoj visini od 779 metara. Na Gučevu takođe postoji veliki broj odmarališta, sportskih terena i terena pogodnih za skijanje i sankanje.

Gučevo je posebno i po tome što je jedno od retkih mesta u Srbiji pogodno za paraglajding.

Neka etno sela u ovom kraju nude smeštaj od četiri noćenja po ceni već od oko 5.000 dinara.

6. Javor

Nalazi se blizu Ivanjice, na 1.537 metara nadmorske visine. Na planini Javor postoji ski staza sa žičarom tanjiračom koja je pogodna za malu decu, kao i skijaše početnike.

Pored nekoliko hotela nalaze se dečja igrališta sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama i raznim penjalicama.

Cena noćenja u hotelu “Javor” u najjeftinijoj varijanti je 3.720 din.

Izvor: Nova.rs