Malo je reći da nam je pandemija u 2020. izmenila živote, a iako se vakcina za Covid-19 polako primenjuje, promena stila života koji smo živeli poslednjih meseci neće se dogoditi preko noći. Dom je u 2020. trebalo da predstavlja utočište, ali i multifunkcionalan prostor za sve potrebe ukućana – od ofisa, škole, teretane… a taj će se trend nastaviti i u novoj godini. Dom nije samo usputna stanica između posla, izlazaka i putovanja, skladište u kojem držimo stvari već mesto koje na nas treba da ima umirujuće dejstvo. Koji su to trendovi koje ćemo viđati u uređenju enterijera?

1. Prirodni tonovi

Zaboravite na snažne kontraste – in je povratak prirodi. Zemljani tonovi i nijanse koje evociraju šetnju šumskim putevima, sećanja na relaksirajuće godišnje odmore: boje terakote, tople sive, bogata tamna zelena i plava deluju umirujuće i opuštajuće i odlično se nadopunjavaju s uspomenama s putovanja, prirodnim teksturama nameštaja i dekoracijama od keramike ili kamena.

2. Organske, zaobljene forme

Meki nameštaj bez oštrih ivica kao da nudi utehu i zagrljaj koji su nam poslednjih meseci preko potrebni, a to se nije promenilo s dolaskom 2021, pa ćemo i dalje viđati (i tražiti) sofe i fotelje koje deluju poput oblaka, okrugle stoliće od prirodnih materijala i jastučiće koje možemo zagrliti.

3. Nešto staro

Vintage ili retro komadi kojima stvaramo eklektične prostore: retro tapete, preuređena nasleđena komoda, stari gramofon ili tepih stvaraju povezanost među generacijama porodice i daju novi život baštini. Ovaj trend ne izražava samo nostalgiju za minulim vremenima, nego nas podseća da su kroz istoriju mnogi prolazili kroz teška razdoblja i prevazišli ih.

4. Dobra rasveta

Nezanemariva stavka za stvaranje ugodnog prostora jeste dobra rasveta. Smanjeni izlasci i više vremena provedenog kod kuće kao i kraći zimski dani osvestili su važnost kvalitetne rasvete u domu i njen uticaj na mentalno zdravlje. Hladnija svetlost sijalica koja zamenjuje manjak dnevne svetlosti tokom radnog dana u kućnom ofisu i toplija, ambijentalna rasveta za romantičniji ugođaj uveče može imati pozitivan učinak na naše raspoloženje, a zanimljiv dekorativan efekat u svakom prostoru imaće odabir rasvetnih tela – od ‘nevidljivih’ ugradnih do skulpturalnih podnih i sobnih lampi koje su ukras same po sebi.

5. Ekološka osvešćenost

Sve smo svjesniji našeg (negativnog) uticaja na okolinu tako da se promena odnosa prema prirodi oslikava i u stilu života. Tokom karantina, sve je više ljudi svoje slobodno vreme provodilo na svežem vazduhu, u prirodi i nadamo se da će se taj trend održati i nakon povratka u ‘normalu’. U želji da šume, planine i livade ostanu oaze za beg od velegrada, važno je i u svom domu napraviti neke izmene koje će to omogućiti. Razvrstavanje đubreta sprovodi se u većim gradovima, pa je poželjno organizovati neki kutak u domu gde se različite vrste otpada mogu privremeno odlagati, a da ne zakrčuju i estetski narušavaju izgled prostora. Vrtovi na balkonima i terasama s ukrasnim, ali i jestivim biljem ostaće jedan od omiljenih hobija i u ovoj godini jer to opušta, a ima li bolje nagrade od sopstvene nane za najfiniji čaj ili mojito? U duhu ekološke osvešćenosti je i redizajn ili prenamena starog nameštaja, tako da on traje generacijama, otud i misao vodilja “manje je više”. To ne znači da svi treba iznenada da postanemo minimalisti nego da kupujemo manje, ali kvalitetnije predmete koji će nam dugo trajati.