Većina nas, nažalost, nije mnogo putovala u inostranstvo poslednjih godinu dana. A dok ponovo ne budemo mogli da zakoračimo negde dalje, tu je nova web aplikacija uz koju možemo da uživamo u svojevrsnoj virtuelnoj vožnji nekim od najlepših gradova na svetu.

Aplikacija se zove Drive & Listen i dostupna je besplatno na sajtu Drive and Listen. Ona funkcioniše na vrlo jednostavan način. Naime, sve što treba da uradite je da izaberete grad kroz koji želite da se vozite i na ekranu vašeg uređaja biće prikazan video snimljen kamerom sa šoferšajbne automobila koji je prolazio ulicama tog mesta.

Na ovakav nesvakidašnji način možete da se upoznate sa Čikagom, Istanbulom, Singapurom, Parizom i drugim svetskim metropolama. Ova aplikacija takođe nudi mogućnost ubrzavanja vožnje, slušanja lokalnih radio stanica, ali i atmosferskih zvukova iz datih gradova.

Autor aplikacije Drive & Listen je Erkam Seker, turski mladić na studijama u Minhenu. On ju je napravio prošlog proleća kada je osetio nostalgiju za svojim rodnim Istanbulom.

“Nedostajala mi je vožnja mojim gradom, čak i gužva u saobraćaju i sveopšta graja na njegovim ulicama. Želeo sam da to osetim pa sam na Jutjubu potražio video klipove vožnje Istanbulom”, izjavio je Seker za sajt Lonely Planet i dodao: “To mi je bilo veoma zabavno, ali sam onda pomislio kako bih još više uživao u atmosferi svog rodnog grada kada bih pustio neki lokalni radio. Tako se rodila ideja za aplikaciju Drive & Listen.”

Aplikacija ovog momka ne samo što je izlečila njegovu nostalgiju i olakšala mu život u emigraciji, već je u uslovima pandemije koronavirusa i restrikcija putovanja i mnogim drugima omogućila da se bar virtuelno provozaju gradovima koje su oduvek želeli da posete.

Izvor: Nova.rs