U poslednje vreme film ‘Promising Young Woman’ je sve o čemu kritičari pišu i hvale. Mračna triler komedija već je osvojila nominacije za četiri Zlatna globusa, a glavno lice filma – genijalna Carey Mulligan koju uvek volimo na platnu, osvojila je nagradu za najbolju glumicu od strane National Board of Review.

Okarakterizovati film kao dramu bilo bi presiromašno. ‘Promising Young Woman’ je sve u jednom: i drama i mračna komedija i triler i horor. Pa čak i čisti fantasy. Mulligan je 30-godišnja Cassie koja je pre nekoliko godina odustala od medicinskog fakulteta, radi monotoni posao u kafiću koji čak ni njena menadžerka (LaVerne Cox) ne shvata ozbiljno, nema prijatelja i još uvek živi s roditeljima.

Ima, međutim, misiju. Svakog vikenda se uputi u klub i pravi se ‘mrtva pijana’ i baš se svakog vikenda pronađe muškarca koji želi da joj pomogne. Pritom misleći da je pomoć odvesti je u krevet. I baš kad gotovo dobije što hoće, Cassie se naglo otrezni (jer nije ni bila pijana) i jezivo ga suoči s onim što je upravo pokušao – da spava s njom bez njenog pristanka.

Neko je vreme potrebno da se razjasni zašto Cassie to radi, a onda se kristalizuje da je na svojoj osveti koja je zapravo za nju najbolnija. Sve to radi zbog dugogodišnje najbolje prijateljice Nine koja je bila, referirajući se na naslov filma, ‘obećavajuća mlada žena’ sve dok joj traumatičan događaj na fakultetu nije zapečatio sudbinu. Dolaskom Cassienog starog poznanika s fakulteta u film, počinje finalni čin njene osvete.

Režiserski prvenac Emerald Fennell (koja stoji iza ‘Killing Eve’, a glumi u ‘The Crown’) vizualno je pravi gušt. Kombinacija estetike 70-ih, Barbie vajba koji unose kostimi i imidž Carey Mulligan i mali dodatak pastelnog sveta Wesa Andersona funkcioniše baš kako je Fennell i htela. Istovremeno daje dodatno objašenje radnji. Cassie izgleda kako bi žena ‘trebalo’ da izgleda, a pogotovo da se ponaša – nežna je, ljupko odevena, nestvarno slatka. Ispod imidža je sušta suprotnost. Fennell je to i sama objasnila u intervjuu kad je izjavila da ‘možeš voleti Britney Spears i imati šarene lakirane nokte i još uvek biti opasan.’

Film se neprestano igra toplo-hladnog. Jednog trenutka ulazite u mini romantičnu komediju i duhovitu satiru, drugog u neopisivo tužnu traumu. Čini se izuzetno aktualan, iako stalno ide iz nečeg realnog u fantaziju. Zanimljivo prezentuje problematiku ‘nice guy’ karaktera, a posebno suočavanje muških likova samim sa sobom u smislu ‘je li moguće da sam takva osoba?’

Iako je kraj filma postao kontroverzan i publika je podeljena, istovremeno je izrazito twisted i vuče vas do samog kraja.

Carey Mulligan je genijalna i bez sumnje najbolji deo priče. ‘Promising Young Woman’ došao je u pravi trenutak u kojem će, zbog svih nedavnih događaja, konačno takav #MeToo film rezonirati bolje s našom širom publikom.

Izvor: Journal.hr