Prethodna godina je mnogo stvari onemogućila, a među njima i uobičajene fashion weekove, modne revije i afterpartyje. No, suočeni s ovim izazovima, modni dizajneri i umetnički direktori nisu se predali i okrenuli su se digitalnim medijima, što je rezultiralo nekim od najkreativnijih načina prezentacije dosad.

Modni filmovi dali su im mogućnost da se izraze u sasvim drugačijem formatu i u potpunosti kreiraju svet koji žele dočarati i stvoriti svojim novim kolekcijama. Digitalne prezentacije bile su brojne, a mi donosimo 5 najinteresantnijih.

1. Moschino: No Strings Attached, SS21

Modna revija marioneta Jeremyja Scotta vraća nas u Theatre de la Mode iz 1945, izložbu kojom je u posleratnom Parizu 60 najboljih dizajnera uz pomoć lutaka predstavilo svoje kreacije. Proizvesti sve kreacije iz kolekcije u umanjenoj verziji nije bio lak poduhvat, a kako bi revija izgledala što uverljivije, u publici su marionete Anne Wintour, Hamisha Bowlesa i Edwarda Enninfula. Uživajte!

2. Gucci: Ouverture of Something That Never Ended

Gucci je ove godine zaista bio prisutan u svim mogućim digitalnim formatima. Od viralnih kampanja na TikToku, do organizovanja GucciFesta i angažovanja mladih umetnika različitih profila da snime modne filmove za Gucci torbice, modna kuća pokazala je veliki trud da ostane ne samo u korak s vremenom, već bude predvodnik nove generacije. Ouverture of Something That Never Ended sedmodelna je serija koju potpisuju kreativni direktor Guccija Alessandro Michele i reditelj Gus Van Sant, a prikazuje život Silvije Calderoni u Rimu, u kojem se pojavljuju Harry Styles i Billie Eilish.

3. Alexander McQueen: First Light, SS21

Postapokaliptični London, modeli u savršeno skrojenim odelima i haljinama odmaraju na muljevitim obalama Temze, slika je koja dobro opisuje sentiment 2020. Film je istovremeno mračan, ali i daje nadu da ima života posle crnila.

4. Balenciaga: Sunglasses at Night, Pre-Summer 21

Opustošeni trotoari Pariza noću postaju modna pista kojom hodaju modeli noseći Balenciagine kreacije i naravno – sunčane naočae. Autor videa je Walter Stern, a noćna šetnja odvija se uz taktove BFRND covera pesme “Sunglasses at Night” Coreya Harta.

5. Valentino Haute Couture: Live performance: Of Grace and Light, AW20

Haute Couture haljine i venčanice vijore na modelima koji se ljuljaju na trapezima uz zvukove “Mary Magdalene” FKA twigs. Liričan i dramatičan video snimio je Nick Knight u rimskim studijima Cinecitta.