Posle 3 nedelje glasanja, jedna kuća na Avali proglašena je na portalu Gradnja za najbolju po izboru žirija.

U cilju da skrene pažnju šire javnosti na primere dobre prakse, u saradnji sa vodećim biroima u Srbiji, portal Gradnja pokrenuo je inicijativu za dodelu nagrade za „Kuću godine“. Ideja o izboru za najbolju kuću godine došla je iz potrebe da se ukaže da u Srbiji postoji veliki broj objekata i arhitekata vrednih pažnje.

“Ukupan stvaralački opus arhitekata sa ovih prostora (u godini za nama) nije uopšte zanemarljiv, iako je bio pod velikim izazovima. Povratak u prirodu i porast popularnosti jednoporodičnog stanovanja izrodili su brojne svetle primere koji je svaki specifičan na svoj način. Međutim, koja je to kuća koja će ostaviti trag za sva vremena – koja je to Kuća 2020. godine”, pita Igor Conić, urednik portala i jedan od članova žirija.

Stručni žiri za izbor „Kuće godine“ čini li su Anja Ivana Milić (Arhi.pro), Milan Rašković (Bureau Cube Partners), Lela Alempijević (Zabriskie Studio), Jovan Mitrović (Studio LFG) i Igor Conić (Gradnja.rs).

Za nagradu je konkurisalo 13 referentnih projekata, nominovanih od strane uredništva portala Gradnja. Kuća godine po izboru žirija je projekat na Avali.

Za letnju kuću na Avali želje su bile velike, a budžet mali. Rešenje problema ponudili su Nemanja Zimonić i Ognjen Krašna, arhitekte iz studija TEN, nesvakidašnjim odnosom otvorenog i zatvorenog prostora, kuće i terase.

Lagana struktura od čelika i stakla elegantno se nadvija nad kućicama sa malim prozorima i dvovodnim krovom. Suprotno svom okruženju, ova kuća je otvorena i promenljiva. Naime, kroz sistem pomerljivih panela i tendi kuća menja svoju namenu, oblik i pojavnost. Kroz par transformacija, korisnik ima potpunu moć kontrole osunčanosti, otvorenosti i provetrenosti prostora.

Funkcionalno, kuća je zamišljena kao prostor od četiri terase, koje lebde nad terenom. Bašta bez prekida prolazi ispod objekta i formira središnje dvorište. Svaka terasa ima svoju namenu i materijalizaciju. Jedna od njih se sistemom pokretnih zidova može transformisati u prostor zatvorenog boravka. Efekat “lebdenja nad terenom” zahtevao je sofisticiran statički proračun, optimizaciju čelične konstrukcije i primenu naprednih tehnika izvođenja na licu mesta.

Elementi čelične konstrukcije napravljeni su u radionici, pa transportovani i zavareni na licu mesta.

„Važno je napomenuti da je svaki detalj vidljiv i konstruktivan, sve što vidite to doprinosi statici kuće, (tačnije) postoji direktna veza sa konstrukcijom“, naglašavaju projektanti. Na taj način, svakom detalju je moguće pristupiti i popraviti ga ako zatreba, a to svaka konstrukcija zahteva posle 50 ili 100 godina upotrebe.

Sve elemente arhitekte su sami konstruisali i izveli pomoću lokalnih zanatlija. Projektovana isključivo za tople (letnje) uslove, kuća briše granicu između tradicionalnu granicu između enterijera i eksterijera.

“Naša premisa je da svaki materijal enterijera treba da bude lak za održavanje, kao i da pripada karakteru kuće i načinu na koji je pravljena, da reflektuje tu ideju i prisustvo prirode. Naravno, sve što smo radili, radili smo opet lokalno – uz nekoliko kilometara udaljenosti, pa je to bila osnovno pravilo koje nas je vodilo. Što se tiče nameštaja, tu se nismo mešali, svako može da oprema kako želi. Kuća to dozvoljava”, zaključuju arhitekte.

Učešće klijenta u ovom projektu je imalo veliki značaj. Prisustvo, posvećenost i poverenje koje je klijent ukazao arhitektama rezultovao je originalnom kućom, ali i novim poslovnim modelom.

Naime, Letnja kuća na Avali privukla je ogromnu pažnju i upite. Kako je prilagodljiva, sagrađena od održivih materijala i laka za održavanje, klijent se odlučio da kuću kratkoročno izdaje po modelu vikendica na dan.

Autori projekta: TEN (studio)

Autorski tim: Nemanja Zimonjić MSc ETH Arch, Ognjen Krašna, Jana Kulić, dr Miodrag Grbić.

Izvor: Nova.rs