Širom Amerike šire se protesti zbog ubistva Georgea Floyda i mnoge su svetske zvezde i organizacije stale u odbranu ljudskih prava. Problem mržnje i rasizma ukorenjen je u američku kulturu pa je zato godinama tema brojnih reditelja i scenarista. Složili smo listu serija i filmova koje možete pogledati ako pratite kakva je situacija u Americi.

DEAR WHITE PEOPLE

Dear White People serija, nastavlja se tačno gde je istoimeni film stao 2014. Problem rasizma u Americi prikazan je kroz satiru. To nikako ne umanjuje ozbiljnost problema, već na zanimljiv način upravo na njega ukazuje. Serija se vrti oko grupe afroameričkih studentkinja i studenata na sveučilištu koje pohađa većinom bela populacija. Ova serija u kratkom roku postala je miljenica i publike i kritike.

WHEN THEY SEE US

When They See Us serija, napravljena je prema potresnoj istinitoj priči o pet dečaka koji su bez dokaza optuženi za strašan zločin. Rasizam i nepravda isprepliću se u priči o nesrećnom događaju koji se dogodio 1989. u Central Parku u New Yorku. Trisha Meili bila je uspešna poslovna žena koja je brutalno napadnuta, silovana i ubijena dok je džogirala u parku. Za taj zločin optuženi su dečaci – svi Afroamerikanci, muslimani, Meksikanci. Iako nije bilo nikakvih dokaza, naterani su i iznuđeni da priznaju krivicu. Serija prati događaje od osude, mučno izazvanog priznanja, suđenja i zatvora te na kraju raspleta 10 godina kasnije.

LA 92: THE RIOTS

Dokumentarac koji će vas duboko potresti. U proleće 1991. su Rodneyja Kinga, crnog motoristu, u Los Angelesu brutalno pretukla četiri bela policajca. Incident je snimljen, policajcima je suđeno, ali oslobođeni su, nakon čega su u gradu izbili najveći neredi u istoriji SAD-a. Situacija u Americi danas, nažalost, poprilično je slična.

BLINDSPOTTING

Jedan od nezavisnih filmova koji se predstavio na Sundanceu jasno govori o rasnim problemima u Americi koji su aktualni i dan danas. Poseban je naglasak na problem policajaca koji olako potežu oružje na crne građane. Film je specifičan, zato kod publike ima podijeljena mišljenja, ali njegova kvaliteta je neupitna. Radnja prati crnačkog predstavnika Colina (Daveed Diggs) koji na početku filma izlazi iz zatvora i njegovog najboljeg prijatelja, bijelca Milesa (Rafael Casal), klasičnog nepromišljenog “troublemakera”.

A TIME TO KILL

Sudska drama i borba za pravdu usred uzburkane javnosti i rasnih predrasuda. Veliki problem rasizma javlja se u gradiću na Mississippiju gde teror vrše članovi Ku Klux Klana. Marševi aktivista, medijsko ludilo i brutalni neredi. Okosnica radnje prati dvoje mladih pravnika koji odlučuju spasiti oca kojeg su osudili na smrt jer se osvetio za zlostavljanje svog deteta. Odličnu glumačku postavu čine Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey. Ova drama zadire duboko u problem rasizma i u to kakva je situacija u Americi po tom pitanju dan danas.

GREEN BOOK

Dobitnik tri Oskara među kojima je i ona za najbolji film 2019. godine. Kada 1962. godine Tony Lip (Viggo Mortensen), izbacivač italijansko-američkog porekla koji nije završio ni osnovnu školu, dobije posao vozača Dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali), svetski poznatog pijaniste (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti „Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug“ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Rasizam i opasnost ali i humanost i humor – obeležiće njihovo putovanje života.

BLACKKKLANSMAN

Još jedan film o rasnoj diskriminaciji rađen prema istinitom događaju, producirao je Jordan Peele. Drama s teškom temom s elementima komedije pokušava prikazati koliko Amerika danas i Amerika iz sedamdesetih nije puno drugačija barem kada je rasizam u pitanju. Ron Stallworth, prvi afričko-američki policajac u Colorado Springsu, u želji za dokazivanjem, infiltrira se u lokalni Ku Klux Klan uz pomoć svog jevrejskog kolege Filipa Zimmermana. Dvojac započinje tajni zadatak s ciljem da zaustave zloglasnu organizaciju i stanu na kraj pokretima mržnje.