Svake godine konsultantska firma Resonance Consultancy objavljuje World’s Best Cities Report, izveštaj u kojem rangira 100 svetskih gradova s više od milion stanovnika. Njihov poredak zavisi od čak 25 faktora podeljenih u 6 osnovnih kategorija.

Te kategorije uključuju kvalitet gradske okoline (klima, sigurnost, znamenitosti itd.), kvalitet gradskih institucija, atrakcija i infrastrukture. Ocenjuju se i kulturna, zabavna i gastro scena, kao i mogućnost zapošljavanja i broj velikih globalnih kompanija u gradu. Peta kategorija odnosi se na stopu imigracije i multikulturalizam, dok poslednja kategorija ocenjuje sveukupnost medijskih objava kao i ocena i preporuka na društvenim mrežama. Po prvi puta ove godine, gradovi su rangirani i prema nekim novim kriterijumima poput stope nezaposlenosti, stope zaraze od COVID-a 19 i razlikama u prihodima.

Aktualna zdravstvena kriza uticala je i još će dugi niz godina uticati na izgled i razvoj velikih svetskih gradova pa se oni nalaze usred transformacije kakva nije zabeležena još od druge industrijske revolucije, navodi se u izveštaju. Koji su se gradovi našli na samom vrhu, pročitajte u nastavku.

1. London

Šestu godinu zaredom, London je najbolji grad na svetu. Britanska prestonica našla se na samom vrhu ovogodišnje lestivce, iako je čeka teška 2021. godina. O uticaju Brexita na prosperitet grada nagađa se još od referenduma 2016. godine, a sve je više naznaka koje ukazuju i na alarmantu razliku između bogatih i siromašnih. S druge strane, gradski parkovi i razne mogućnosti boravka na otvorenom visoko su rangirani, kao i kvalitet vazduha u gradu, što je u ovom specifičnom trenutku vrlo važno, navodi se u izveštaju.

2. New York

‘Grad koji nikad ne spava’ ove godine je utihnuo, ali svejedno se našao na visokom drugom mestu najboljih na svetu. New York je drugi najbolji grad za shopping na svetu (ispred njega je samo Tokio), svetski centar kulture i kulturnih događanja i grad u kojem se nalaze sedišta brojnih globalnih kompanija. Iako je u Americi najpogođeniji koronavirusom i čeka ga dug oporavak, izveštaj navodi da su Njujorčani na to spremni jer, u kojem god se smeru svet bude menjao, ta će promena sigurno početi upravo u New Yorku.

3. Pariz

Pariz je poslednjih nekoliko godina pretrpeo strašne stvari, od više terorističkih napada do požara u katedrali Notre-Dame koji je gotovo progutao. Uprkos svemu, Pariz je prošle godine posetilo neverovatnih 35,4 miliona ljudi. U mnogim analiziranim kategorijama ‘grad svetlosti’ nalazi se pri samom vrhu. Odlično je povezan avio prometom (na drugom je mestu na svetu), ima neke od najboljih muzeja i turističkih atrakcija. 2024. godine biće domaćin Letnih olimpijskih igara pa se u gradu neverovatnom brzinom grade novi hoteli, uključujući i prvi Bulgari Hotel.

Gradovi koji zaokružuju Top 10 najboljih na svetu su Moskva, Tokio, Dubai, Singapur, Barcelona, Los Angeles i Madrid.