Košarka, NBA liga uvek su predstavljali veliki izazov za sportske brendove. Ogroman broj košarkaša postao je zaštitno lice brendova, a određeni modeli patika ušli su u anale zahvaljujući njima. Otkako je otkrivena košarka, hiljade i hiljade patika napravljeno je za potrebe ove igre. U plejadi profesionalne obuće za košarku, u nastavku možete pronaći zanimljive činjenice o modelima koji su stekli status „neprevaziđene klasike“.

Puma Clyde

Kasnih 60-ih, Puma je imala tendenciju da preuzme monopol nad košarkaškom opremom. Uvidevši uticaj košarkaša Walta Fraziera, velika mačka je iskoristila priliku da ostvari saradnju sa njim. Tako su nastale legendarne Puma Clyde patike, koje su posle stekle ogromnu popularnost i van terena.

adidas Superstar

Slično Pumi, adidas Superstar, poznatiji kao „morska školjka“, zbog specifičnog oblika prednjeg dela, krenuo je da osvaja svet košarke krajem 60-ih. Obeležila ga je karijera legendarnog Kareema Abdula-Jabbara, igrača sa najviše osvojenih poena u istoriji košarke. Danas je Superstar jedna od top lifestyle patika.

Converse Chuck Taylor All-Star

Brend Converse je rodonačelnik patika za basket, a prve je prikazao 1917. godine. Noseći naziv po američkom košarkašu Chucku Tayloru, Taylor All-Star su debitovale u braon boji. Platno i gumeni đon ostali su osnovno obeležje ovih patika. Silueta je uvođenjem Nike tehnologije modernizovana i podignuta na viši nivo.

Air Jordan 1

Bez Air Jordan 1, ne zamišljajte idealnu basket patiku. Izašao pre više od 35 godina, Air Jordan 1 je doslovno promenio igru, a sve je počelo kada je Nike potpisao ugovor sa najvećim košarkašem svih vremena Michaelom Jordanom. Iz dana u dan svetsko tržište bogatije je za jedan par novih džordanki.

Nike Bruin

Prva Nike patika za basket, i naravno, nezamenjiva! Nike basket divizija otpočela je sa kožnim modelima Bruin i Blazer. Važili su za neprikosnovene, sve dok Nike nije predstavio Air Force 1, koje su preuzele primat. Nike nikada nije prestajao sa inovacijama.