Od momenta ulaska u svet tehnologije, 3D štampa omogućila je da se vizuelno teški predmeti sagledaju na efikasniji način. Primenom 3D štampe većina impozantnih analognih dela mogu da se prikažu u savremenoj, digitalnoj kulturi.

Mikelanđelovo remek-delo, mermerna skulptura Davida, koja se vekovima čuva u firentinskoj galeriji Akademija, odštampana je u 3D štampi. Naučni tim istraživača sa Univerziteta tehničkih nauka (ETH) u Cirihu koristio je 3D model štampe, koja je rezultirala figuricom od svega 1 mm, jedva vidljivom golim okom.

Zanimljivo, ali pored patuljastog oblika, to nije sve što ističe atraktivnu skulpturu renesansnog doba. Univerzitetski istraživači koristili su 3D štampač švajcarske kompanije Exaddon, specijaliste u štampanju mikrometala na maloj skali. Za potrebe Davida, CERES 3D štampač upotrebio je tečni bakar da bi se dočarala “verodostojnost” originalnog dela.

Kompanija Exaddon osvrnula se na moć 3D štampača. “Minijaturna statua odštampana je jednim potezom, bez dodatne podrške, a kamoli pucanja boje prilikom štampe”, potvrdio je Exaddon.

Ako bismo “Thiny David” skulpturu uporedili sa autentičnim Davidom, premda na slici, razlike zaista postoje. Iako je forma zadovoljena, Mikelanđelov talent se ne može kopirati.

Ipak, ideja je krajnje kreativna. Za realizaciju milimetarske skulpture utrošeno je 12 sati štampe.