Na našim geografskim prostorima postoji samo jedan temeljni stilski pristup zimi– princip kupusa. Otkrivamo vam kako kombinovati poznate stvari međusobno u hladnom vremenu i izgledati cool, a ostaviti mogućnost da nešto od toga skinete ukoliko se temperatura malo podigne pa vam bude vruće.

1. Rolka ispod haljine

Tanka rolka u ovom slučaju pomaže prizemljiti elegantnu kombinaciju, prevodeći je u kategoriju “za svaki dan”: tehnika odlično ide s haljinama guste teksture poput kože i s laganim ljetnim opcijama.

2. Marama oko vrata

Zapravo, samo čvrsto vežemo maramu sa zanimljivim dezenom oko vrata, ne ostavljajući prostora između košulje. Kombinacija izgleda neobično zbog mešavine kontrastnih tekstura: ako je šal svilen, onda neka košulja ili haljina budu izrađeni od gustih materijala – kože, baršuna, vune, teksasa.

3. Prsluk preko majice ili haljine

Udoban proširen ili pleten prsluk, nadahnjuje asocijacije na zimske praznike u Austriji ili Sloveniji, otkad naše planine nisu istančanim nepcima dovoljne i mogao bi biti sasvim prikladan u gradu. Mi, vođeni lookbookom marke Etro i Isabel Marant, na jesen ćemo preko majica nositi prsluk, a zimi pulover.

4. Skijaški džemper preko haljine

Džemper s patentnim zatvaračem u našoj stvarnosti povezan je s devedesetima. Najnoviji lookbookovi poručuju nam kako nostalgični odevni predmet pretvoriti u trendi komad – samo treba obući džemper preko high-street haljine.

5. Ultra dugački šal

Zima traži dramu, traži vašeg Raskoljnikova da korača kroz ledeni vetar. Lepo je kad to dizajneri uzimu u obzir i ne fokusiraju se samo samo na blagu mediteransku klimu ili trendseterke koje se sele na jug tokom zime, već razmišljaju i o nama, radnom narodu. Dugi šal koji gotovo doseže pod, megahit je svih kolekcija jesen-zima. Posebno je cool ako je šal u tonu s jaknom ili kaputom.