Verovatno ste do sada više puta čuli da hijaluronska kiselina čini da izgledate mlađe i lepše. A koliko zaista znate o njoj?

Pre svega, treba da znate šta je hijaluron i odakle potiče. To je supstanca koja je prirodno prisutna u našem telu, a ima je i u hrani. Najviše je ima u tečnosti koja je u našim očima i u zglobovima i u koži. Ne samo da se može koristiti u svrhe brisanja znakova starenja, već se ona koristi i za internu upotrebu, uglavnom baš radi boljeg zdravlja zglobova i očiju. Kao spoljašnji tretman koristi se za lečenje rana i promena na koži kao što su recimo opekotine. Ipak, možda je najpoznatija kao sastojak koji se dodaje kremama za lice, jer uklanja bore.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da ovo uopšte nije kiselina,već zapravo vrsta šećera – glikozaminoglikan. To je veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata koji imaju sposobnst za zadrže ogromnu količinu vode.

Hijaluronska kiselina za lice pomaže koži da održi vlažnost i kolagen i ostane elastična i fleksibilna. Zato je postala nezaobilazan sastojak krema i seruma protiv bora – svojevrsna fontana mladosti.

Mnoge hijaluronske kreme sadrže so hijaluronske kiseline ( naći ćete je u sastavu kao Sodium Hyaluronate) . Ovo nije neka prevara već je zapravo mnogo bolja opcija, kada znamo da su molekuli same kiseline preveliki da uspešno produru kožu.

Pored krema koje u sebi imaju ovu prirodnu supstancu, za uklanjanje bora koriste se i tretmani u kozmetičikima salonima. Verovatno ste već čuli za hijaluronske filere. S obzirom da ova kiselina postoji u našem telu, a vremenom nestaje i narušava izgled kože, fileri su tu da umanje ovaj nedostatak.

Na tržištu se takođe mogu naći amuple sa hijaluronskom kiselinom. Ni ovo nije 100% kiselina, već njen rastvor. Za spoljašnju primenu koriste se samo 2-3 kapi iz ampule. One se nanesu na čisto i oprano lice. Nakon toga se obavezno nanese neka hidratantana krema ili se lice hidrira alojom verom. Tretman ampulama ne treba da bude deo vaše svakodnevne nege, već se one koriste povremeno.