Poslednjih deset godina bilo je plodno tlo za ‘viralnu’ kulturu. S prvim značajno naprednim telefonima, razvijanjem društvenih mreža i pojavom memeova imali smo prilike da svake godine svedočimo pravoj pomami za nekim viralnim hitom. To su neretko bili upravo skroz otkačeni plesni pokreti! Proizašli su iz raznih muzičkih spotova i motivisali ljude širom sveta da svoju interpretaciju tih plesova objavljuju na društvenim mrežama (sećate li se Vinea?!).

Zašto se ne bismo zabavili isprobavajući kod kuće najpopularnije plesove prošle decenije?

Jedan od prvih dance hitova iz 2010. godine bio je tzv. the Dougie. Danas ga retko vidimo u spotovima, ali tada su ga isprobali brojni slavni glumci i pjevači. The Duogie je postao popularan zbog pesme Teach me How to Dougie hip hop grupe Cali Swag District. Ples se pojavio još 80-ih godina kad ga je počeo izvoditi reper Doug E. Fresh, zatim ga je ponovno otplesao Lil Wil 2007. godine da bi eksplodirao u popularnosti 2010. godine zbog hip hop grupe.

Pre devet godina svugde smo mogli da čujemo pesmu Party Rock, a poznata rečenica iz pesme, Every day, I’m shuffling, bila je istinita jer su zaista svi i svugde plesali. Muzički duo ponovo je rasplamsao hit ples shuffle koji je nastao 80-ih godina, a bio je tipičan za elektronsku i rave muziku.

Daleko najpoznatiji ples decenije bio je Gangnam Style koji je potekao iz istoimene pjesme K-pop zvezde Psyja. Muzički spot izašao je na leto 2012. godine i postao je viralni hit širom sveta. Danas pesma ima preko 3.5 milijardi pregleda i nema ko nije isprobao popularni dance pokret!

Originalno se ples Harlem Shake pojavio 1981. godine kad ga je izveo Al B. Međutim, 2012. godine američki producent Bauuer preradio je istoimenu pjesmu da bi je YouTuber DizastaMusic proslavio ‘meme’ videom ‘Do the Harlem Shake.’ Pravi je ples nastao na ulicama Harlema i mnogi ga stanovnici smatraju delom njihove kulture.

Dab i danas često vidimo. Možda najjednostavniji pokret od svih ponovo je postao hit 2015. godine kad je izašla pesma grupe Migos Look At My Dab. Zapravo je dugo bio deo popularne japanske kulture, ali tek nakon spota Migosa počeo se pojavljivati i u spotovima i pesmama brojnih drugih izvođača.

Još je jedan plesni pokret izronio 2015. godine i to u pesmi Watch Me repera Silentoa. Iako je pesma bila prosečna, ples je ostao zapamćen i danas ga takođe možemo videti u brojnim koreografijama. Izgleda jednostavno, ali nije ga lako savladati. Tako je nedugo nakon objave pjesme krenula čitava #WatchMeDanceOn kampanja u kojoj je čak 50 instruktora plesa na YouTubeu učilo publiku kako pravilno da otplešu Nae Nae.